banner773

CHP'Lİ SÜMER: ÇİFTÇİNİN FERYADINI DUYUN

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, özellikle Adana, Ceyhan ve Osmaniye’nin geçim kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan yer fıstığının mutlaka yağlı tohum destekleme kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Vekil Haberleri 01.11.2018, 10:12 01.11.2018, 10:12
CHP'Lİ SÜMER: ÇİFTÇİNİN FERYADINI DUYUN

Sümer, bu yıl tüccarın piyasadan çekilmesi sonucu binlerce ton yer fıstığının depolarda kaderine terk edildiğini vurgulayarak, “çiftçinin haklı feryadını duyması” için Tarım Bakanlığı’nı göreve davet etti.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yer fıstığı üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezleri olan Adana’nın Ceyhan ilçesindeki fıstık üreticilerinin zor günler geçirdiğini belirtti ve yer fıstığının mutlaka yağlı tohum destekleme kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

CHP’li Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkemizdeki yer fıstığı üretiminin yaklaşık 150 bin ton olduğunu ve bunun da 90 bin tonunun Adana’da ve Ceyhan’da yapıldığını belirtti.

Konuşmasında yer fıstığı üreticilerinin, diğer üreticiler gibi pek çok sorunla karşı karşıya bırakıldığını anlatan Sümer, sanayide yağ ve yem hammaddesi olarak kullanılan ve tüm ürünlerden daha fazla yağ oranına sahip yer fıstığının, ülkemizde çerez olarak kullanılmasından dolayı yağlı tohum destekleme kapsamına alınmadığını, üreticiler de çerezlik kullanım ticaretine mahkum edildiğini vurguladı. Sümer, “Bu yıl alıcıların piyasadan çekilmesiyle binlerce ton yer fıstığı depolarda kaderine terk edilmiştir. Bu durum yer fıstığı üreticilerini ve esnafı mağdur etmiştir” dedi. CHP’li Sümer, “Tarım Bakanı’nı ve diğer yetkilileri bu haklı feryadını duymaya davet ediyorum” diye konuştu.

OSMANİYE’NİN DE TALEBİ AYNI

CHP’li Sümer Eylül ayı ortasında parti görevi olarak gittiği Osmaniye’de de aynı talep dile getirilmişti. Osmaniye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet ve Ziraat Odası Başkanvekili Hüsamettin Keskiner ile yapılan görüşmelerde, Osmaniye’nin de en önemli geçim kaynağı olan ve kentin tarımsal sanayisinin temelini oluşturan yer fıstığı üretiminde yaşanan sorunlar dile getirilmiş ve şehirde yaklaşık 15 bin ailenin üretim ve işlenmesinden geçimini sağladığı yer fıstığının mutlaka destekleme kapsamına alınması gerektiği vurgulanmıştı.

Yorumlar (0)