CHP'Lİ SÜLEYMAN BüLBÜL:BÖYLE GİDERSE TARIMSAL ÜRETİM OLMAYACAK

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün, Aydın’da tarım alanı olarak kullanılan sahalara kurulan enerji santralleri ile maden işletmelerinin tarım ürünleri üzerinde yarattığı tahribatın tespit edilmesi, tahribatın ekonomiye verdiği zararın belirlenmesi ve buna karşın yapılacak eylem planlarının oluşturulmasını için Meclis’e sunduğu araştırma önergesi sundu.

Vekil Haberleri 11.02.2019, 11:18 11.02.2019, 11:18
CHP'Lİ SÜLEYMAN BüLBÜL:BÖYLE GİDERSE TARIMSAL ÜRETİM OLMAYACAK

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aydın ilinde tarım alanı olarak kullanılan sahalara kurulan enerji santralleri ile maden işletmelerinin tarım ürünleri üzerinde yarattığı tahribatın tespit edilmesi, tahribatın ekonomiye verdiği zararın belirlenmesi ve buna karşın yapılacak eylem planlarının Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

 

 

                                                                                                                       Süleyman Bülbül

                                                                                                                      Aydın Milletvekili

Gerekçe;

 

Türkiye, 2000’li yıllara kadar tarımda kendi kendine yeten aynı zamanda ihracat kalemi olarak da tarım ürünlerinden çok önemli miktarlarda katma değer elde eden, bölgesinde ve dünyada tarım ürünü kalitesi bakımından öncü ülke konumundaydı.

 

Ancak, son dönemde tarım politikasına yönelik yapılan hamleler ülkemizde tarımı ileriye değil geriye götürmüş, birçok tarım ürününe beklentilerin altında fiyatlar verilmiş, tarım destekleri yetersiz kalmıştır. Bu politikalar sonucunda da tarımsal üretim hak ettiği ilerlemeyi sağlayamamış, tarımda dışa bağımlılık artmıştır. Şüphesiz ki yanlış çevre ve şehircilik politikaları tarımın geriye gitmesindeki en önemli nedenlerden biri olmuştur.

 

Bunun en son örneğini ise Aydın’da yaşamaktayız. Yüzde 85’i Jeotermal Santrallere açılmasının ardından bölgede faaliyete geçen JES’ler yeterince denetlenmemekte, projelerin onaylandığı Çevresel Etki Değerlendirme raporlarında JES’lerin atık ve gaz salınımına ilişkin protokoller yetersiz kalmaktadır. Buna bağlı olarak; Aydın ve çevresinde faaliyete geçen JES’ler bölgede yetişen tarım ürünlerine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vermektedir. Aydın’da JES yakınlarındaki tarım arazilerinde bulunan, dünyaca ünlü incir ve zeytin ağaçları JES’lerden çıkan atık ve gazlar nedeniyle kurumaktadır. Yapılan araştırmalara göre; bölgede uzun köklü olarak tabir edilen zeytin, incir ve çam ağaçlarının JES’lere yakınlık-uzaklık durumuna göre zaman içinde kuruduğu tespit edilmiştir. Yine araştırmalar, kısa köklü olarak tabir edilen sebze, meyve ve otların da zamanla kuruyacağını yakın zamanda ise tarımsal üretimin neredeyse sıfıra ineceğini ortaya koymaktadır.

 

Türkiye’de çevre ve doğa sorunu kanayan yaralarımızdan biridir. Bu konuda atılan adımlar partiler üstü bir tavır ile yapılmalı ve sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır.

 

Yukarıda sayılan gerekçelerle, Aydın ilinde tarım alanı olarak kullanılan sahalara kurulan enerji santralleri ile maden işletmelerinin tarım ürünleri üzerinde yarattığı tahribatın tespit edilmesi, tahribatın ekonomiye verdiği zararın belirlenmesi ve buna karşın yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağız kanısındayız.

 

Yorumlar (0)