banner773

CHP'li Süleyman Bülbül, 12 Eylül dönemindeki kayıpları Meclis'e sordu

2 Eylül 1980 darbesi döneminde gözaltında kaybedilenler hakkında CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün Meclis’e sunduğu soru önergesi şöyle;

Vekil Haberleri 15.09.2018, 15:55 15.09.2018, 15:55
CHP'li Süleyman Bülbül, 12 Eylül dönemindeki kayıpları Meclis'e sordu

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

    Süleyman BÜLBÜL

                                                                                                              Aydın Milletvekili

 

 

12 Eylül 1980 askeri darbesi dönemi onlarca idam, yüzlerce gözaltında kayıp ve işkencelerle anılan Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden biridir.  O dönemde gözaltında kaybedilenlerin akıbeti aradan 38 yıl geçmesine rağmen hala bilinememektedir. 

 

2011 yılında dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri ile yaptığı toplantı bunun en somut örneğidir. Toplantıda Erdoğan’ın 12 Eylül darbesinin hemen ardından 8 Ekim’de gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’a oğlunun bulunması için “gerekli her türlü çabayı gösterecekleri” yönündeki sözleri ne yazık ki sözde kalmış, Berfo Kırbayır 2013 yılında oğlunun mezarının yerini dahi bilemeden hayatını kaybetmiştir. Bugün ise gözaltında kaybedilenlerin yakınlarının demokratik ve barışçıl bir şekilde 700 hafta boyunca yaptığı oturma eylemleri yasaklanmakta, Cumartesi Annelerini anlatan fotoğraf sergilerinin gösterimine izin verilmemektedir.

 

Bu kapsamda,

 

  1. 12 Eylül’de kaç kişi gözaltında kaybedilmiştir? Bu kişilerin akıbeti hakkında herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
  2. Cemil Kırbayır’ın akıbeti hakkında herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise gelinen aşama ne olmuştur?
  3. 12 Eylül döneminde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve işkence nedeniyle sağlıklarını kaybedenlere tazminat ödeneceği belirtilmişti.  Bu zaman kadar kaç kişiye ne kadar tazminat ödenmiştir? Bu tazminat nerden karşılanmıştır?
  4. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun 2012’de hazırladığı raporda Genelkurmay Başkanlığı, MİT gibi kurumlara yazılan yazılara cevap alınamadığı bu nedenle raporda eksiklerin kaldığı belirtilmiştir. Cevap alınamayan sorular nelerdir?  Bu kurumlar hangi gerekçeyle 12 Eylül dönemiyle ilgili soruları yanıtsız bırakmıştır? Bu soruların yanıtları daha ne kadar cevapsız kalacaktır?

Yorumlar (0)