CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Kadın hemşirelerin kreş hakkı konusunda yaşadıkları sorunlar nelerdir?

Sağlık sektöründe kaç kadın çalışan vardır? OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir?

Vekil Haberleri 06.12.2018, 10:47 06.12.2018, 10:47
CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Kadın hemşirelerin kreş hakkı konusunda yaşadıkları sorunlar nelerdir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

 

Türkiye’de sağlık alanı çalışanları sağlık sistemindeki düzenleme ve uygulamaların yarattığı her türden mesleki zorlukla boğuşmaktadır. Sağlık alanında OHAL’le birlikte kadın çalışanların %44’ü ihraç edilmiştir. İhraç edilen kadın çalışan sayısının fazlalığı, sağlık alanında kadın istihdamı konusunda endişelere ve iş yükünün artması bakımından çalışma hakları konusunda sorunlara yol açmaktadır.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri tarafından hazırlanan “İlk sesten son nefese” adlı belgesel, sağlık alanında kadın hemşirelerin yaşadıkları sorunları gözler önüne sermektedir. Sağlık alanında hizmet veren kadın hemşireler, iş yükü ve performans sisteminden, kendilerine yönelik toplumsal cinsiyet kaynaklı baskılardan, mobbing ve kreş hakkı konusundaki sorunlardan yakınmaktadır.

Sağlık alanı gibi tam konsantrasyon ve enerji gerektiren bir sektörde, yoğun biçimde ağır şartlarda çalışılması, verilen hizmetin doğru ve eksiksiz olmamasına ve çalışanların çalışma ve sosyal haklarının sekteye uğramasına da neden olabilir. Bilhassa insan sağlığı konusunda hizmet verilen bir alanda, çalışanların uygun ve insani şartlarda çalıştırılması onarılmaz sorunlara yol açabilir.

Bu bağlamda,

1.Ülkemizde sağlık çalışanlarının iş tanımları, çalışma saatleri konusundaki standartlar hangi kriterlere göre ve çalışma hakları, sosyal haklar esas alınarak mı belirlenmektedir?

2.Sağlık sektöründe kaç kadın çalışan vardır? OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir?

3.Sağlık sektöründeki performans sistemi hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Çalışanlardan beklenen performansın yarattığı zorluklar konusunda meslek içi araştırma ve çalışmalar yapılmakta mıdır?

4.Sağlık alanında çalışanların esnek çalışma saatleri ve iş yükünün ağırlığı konusundaki eleştiriler göz önüne alınmakta mıdır? Bu konuda iyileştirici çalışmalar yapılması hak temelli standartlara bağlı kalınması düşünülmekte midir?

5.Hemşirelikteki nöbet sistemi konusunda ne gibi sorunlar yaşanmaktadır? Bu yöndeki tespitler ve çözüm önerileri nelerdir?

6.Kadın hemşirelerin kreş hakkı konusunda yaşadıkları sorunlar nelerdir?

7.Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle kadın sağlık emekçilerinin ve hemşirelerin meslek hayatlarında yaşadıkları sorunların çözümü konusunda, hakları güvence altına almaya dönük eğitim ve çalışmalar yapılmakta mıdır ya da yapılması düşünülmekte midir?

8.Sağlık sektöründe çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbingler nelerdir? Kaç sağlık emekçisi kadın mobbinge uğradığı gerekçesiyle başvuru ve şikayette bulunmuştur?

9.Bahse konu başvuru ve şikayetler ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştır?

Yorumlar (0)