CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Hangi kurumlar, başkanlıklar vd. bu ödeneklerin üzerinde harcama yapmışlardır?

Ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için 2017’de 6.4 milyar ayrılıp yıl sonunda bu rakamın 38 milyar liraya yükseltilmesinin gerekçesi nedir?

Vekil Haberleri 31.10.2018, 09:36 31.10.2018, 09:36
CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Hangi kurumlar, başkanlıklar vd. bu ödeneklerin üzerinde harcama yapmışlardır?

ÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

  Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                                                

 

  

                                                                                           Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                                                                     İstanbul Milletvekili

 

Ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için her bütçe yılında ayrılan ancak son 16 yılda bu amacın dışında kullanılarak “kişiye özel ikinci bütçe”ye dönüşen “yedek ödenek” kalemine 2019 yılı için 7.8 milyar lira konulduğu, 2017’de 6.4 milyar ayrılıp yıl sonunda 38 milyar liraya ulaşan bu harcama kaleminin artık Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafindan kontrol edeceği haberleri basına yansımıştır. 

 

Bu bağlamda; 

1.Ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için her bütçe yılında ayrılan ancak son 16 yılda bu amacın dışında kullanılarak “kişiye özel ikinci bütçe”ye dönüşen “yedek ödenek” kalemine 2019 yılı için 7.8 milyar lira ayrıldığı iddiaları doğru mudur?

 

2.Ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için 2017’de 6.4 milyar ayrılıp yıl sonunda bu rakamın 38 milyar liraya yükseltilmesinin gerekçesi nedir?

 

3.Yasaya göre bütçe toplamının yüzde 2’sinden fazla olamayan bu ödeneğin, bütçe yılı sona erdiğinde ulaştığı rakamlar göz önüne alındığında, uzun yıllardır bu yasal sınırın üzerine çıkılmasının gerekçeleri nedir?

 

4.2016-2018 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde kurumlar, başkanlıklar vd.  göre her bütçe yılında ayrılan yedek ödeme kalemi için ayrılan ödenek miktarı nedir?

5.Hangi kurumlar, başkanlıklar vd. bu ödeneklerin üzerinde harcama yapmışlardır? Söz konusu ödeneklerle yapılan çalışmalar nelerdir? 

Yorumlar (0)