banner773

CHP'li Sezgin Tanrıkulu Sağlıkta Tasarruf İddialarını Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin TANRIKULU Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Sağlıkta Tasarruf İddialarını sordu.

Vekil Haberleri 12.10.2018, 09:32 12.10.2018, 09:32
CHP'li Sezgin Tanrıkulu Sağlıkta Tasarruf İddialarını Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin TANRIKULU Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Sağlıkta Tasarruf İddialarını sordu.                           

CHP'li Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

    Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                                                                     İstanbul Milletvekili 

 

 

Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Başhekiminin 'hayati önem yoksa sağlık malzemesi almayın' notu ile ilgili yerlere yazı gönderdiği haberleri basına yansımıştır.

"Sağlık Araştırma ve Uygulama merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin tedarikçisi olan firmalar, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle sağlık uygulama tebliğinin (SUT) üzerinde fiyat vermektedir. Bu doğrultuda, sağlık hizmetinin sunumuna devam edilebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamı ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma süresinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat işleminin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satın alma işlemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat , işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir. Bölümümüz tarafından düzenlenecek  ‘hayati öneme haiz' belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de üniversite yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacak, bunun yanı sıra  ‘Devleti zarara uğratmak' ve ‘kamu zararına sebebiyet vermek' tarz suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabilecektir. Sonuç olarak hayati önem haiz olan işlemlere devam edilebilmesi, elektif  (hayati öneme haiz olmayan) işlemlerin ise ertelenmesi konusunda göstereceğiniz anlayış ve işbirliği için teşekkür eder; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.” Başhekimin imzasıyla cerrahi ana bilim dalı başkanlıklarına, bölüm başkanlıklarına gönderilen yazıya dair iddialar da basına yansıyan haberler arasındadır.

Bu bağlamda; 

1.Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Başhekiminin 'hayati önem yoksa sağlık malzemesi almayın' yazısı gönderdiği  iddiaları doğru mudur?

2.Gazi Üniversitesi Hastanesinin hayati önem taşımayan ameliyatları yapan doktorlar hakkında yaptırımlar uygulayacağı iddiaları doğru mudur?

3.2016-2018 yılları arasında yıllar bazında türlerine göre Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan cerahi operasyon sayısı kaçtır?

4.Anılan tüm iddialar doğru ise, Başhekimlikten gönderilen yazının tarihi itibariyle Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan cerahi operasyon sayısı kaçtır? Türlerine göre dağılımı nedir?

5.Hayati öneme haiz olmadığı için bir süreliğine alımı ertelenecek olan malzemeler nelerdir?

6.Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikçisi olan  kaç firma vardır? Söz konusu firmalar hangileridir?

7.Döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle sağlık uygulama tebliğinin (SUT) üzerinde fiyat veren firmalar hangileridir? Söz konusu firmalarla yapılan sözleşmeler fesh edilecek midir?

8.Bahse konu olan firmaların üst düzey yöneticilerinin AKP’li olduğu iddiaları doğru mudur?

Yorumlar (0)