CHP'li Sezgin Tanrıkulu: Mülakat esnasında kayıt/kamera kaydı neden alınmakta mıdır?

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin TANRIKULU, Mülakat öncesi kişilerin güvenlik soruşturması incelenerek buna göre puanlamalarda ayarlamalar yapıldığı iddiaları doğru mudur?

Vekil Haberleri 25.01.2019, 13:18 25.01.2019, 13:18
CHP'li Sezgin Tanrıkulu: Mülakat esnasında kayıt/kamera kaydı neden alınmakta mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

 

  Aşağıdaki sorularımın  Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                       İstanbul Milletvekili

 

Uygulamaya geçtiği tarihten bu yana tartışılan ve çok sayıda mağduriyet yaşanmasına neden olan mülakat sınavı ile sözleşmeli öğretmen alımına son verilmesi önemli bir gelişme olmakla birlikte, tüm öğretmenlerin sözleşmeli olarak atanması uygulamasının devam etmesi kabul edilemez. Öğretmen atamalarında yaşanan temel sorun, toplumun her kesimi tarafından ‘siyasi torpil’ ve ‘kayırmacılık’ olarak algılanan mülakat sınavı ile sınırlı değildir. Siyasi iktidarın bir süredir kamu istihdamında benimsemiş olduğu güvencesiz/sözleşmeli istihdam uygulamalarının yaygınlaşması, ‘Güvenlik soruşturması’ adı altında yapılan siyasi fişlemeler, özellikle farklı kimlik ve mezheplere yönelik olarak benimsenen ayrımcı tutumların sürdürülmesi halinde yapılacak atamaların öncekilerden farklı olması beklenemez.

Bu bağlamda;

1.    23 Ocak 2019 tarihi itibariyle, yüksek KPSS puanı yüksek olmasına rağmen mülakat aşamasında düşük puanlar alarak baraj altında kalan kaç vatandaşımız bulunmaktadır?

2.    Mülakat öncesi kişilerin güvenlik soruşturması incelenerek buna göre puanlamalarda ayarlamalar yapıldığı iddiaları doğru mudur?

3.    Mülakat esnasında kayıt/kamera kaydı neden alınmakta mıdır?

4.    Mülakatta sorulan soruların uygunluğu, soruların eş değerliliği, cevapların değerlendirme ölçütleri video veya yazılı şekilde zabıt tutulup tutulmadığı Bakanlığınızca incelenmekte midir?

5.    Mülakata hak kazanan adayların KPSS puanlarının, sıralaması ve mülakat puanlarının listelenerek branşlar bazında kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir?

Yorumlar (0)