CHP'Lİ SEZGİN TANRIKULU: 7'inci yıldönümünde 34 kişiyi saygıyla anıyor, taziyelerini sürdüren ailelere bir kez daha sabır diliyorum. 7 yıl değil 77 yıl dahi geçse, Roboski'nin acısı da adalet mücadele

İstanbul Milletvekili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU:28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboski (Ortasu) ve Bejuh (Gülyazı) köyünden, çoğunluğu çocuk 34 kişi TSK’ya bağlı savaş uçakları tarafından katledilmişti. Başından itibaren bu korkunç katliamın sorumluluğunu üstlenmek yerine katledilenleri kaçakçılık yapmakla suçlayan AKP iktidarının temel çabası, sorumluları gizlemek, koruyup kollamak olmuştur.

Vekil Haberleri 27.12.2018, 10:30 27.12.2018, 10:30
CHP'Lİ SEZGİN TANRIKULU: 7'inci yıldönümünde 34 kişiyi saygıyla anıyor, taziyelerini sürdüren ailelere bir kez daha sabır diliyorum. 7 yıl değil 77 yıl dahi geçse, Roboski'nin acısı da adalet mücadele

Bu nedenle Roboski Katliamı davası da siyasi iktidarın kontrolü altındaki yargı eliyle başından itibaren Ankara’nın dehlizlerinde kaybedilmeye çalışılmış ve nihayet bu çaba Anayasa Mahkemesi’nin “eksik evrak” gerekçesiyle dava dosyasını reddetmesiyle sonuçlanmıştır.

Katliam davasıyla ilgili Diyarbakır’daki Mahkemenin yetkisizlik kararı verip dosyayı askeri mahkemeye yollaması, buradan da takipsizlik kararı verilmesi hukukun katledilmesi olduğu kadar AYM’nin kararı da bir hukuk skandalıdır. 34 sivilin katledildiği bir olayla ilgili başvuruyu görüştükten sonra, eksik evrak bahanesiyle reddetmek, katliamın sorumlarının Ankara dehlizlerinde AYM eliyle kaybedilmesi çabasının bir sonucudur.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruyu, AYM’nin gerekçelerine dayanarak reddetmiştir. Roboski Dosyasının reddi AİHM’in de tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

AKP İktidarının üstün gayretleri sonucunda, dünyanın gözleri önünde katledilen 34 köylü için adaletin tecelli ettirildiği hukuki bir mecra oluşturulmamıştır.

Ancak unutulmamalıdır ki Roboski Katliamı insanlığa karşı suçtur. Bu suçun hukukta da kalplerde zamanaşımı yoktur.

Katliamın yapıldığı dönemdeki askeri ve siyasi yetkililer, en tepeden en aşağıya kadar hiçbir zaman bu sorumluluktan kurtulamayacaklardır. Hayatta oldukları sürece adalet karşısına çıkarılmasalar bile, tarih boyunca isimleri hep bu sorumluluklarıyla anılacaktır.

Bununla beraber Roboski için adalet mücadelesi devam edecektir. Roboskili Aileler için adaletin sağlanması, yaslarının bitirilmesi, acılarının bir nebze de olsa dindirilmesi başta siyasetçiler ve hukukçular olmak üzere herkes açısından insani, siyasi, hukuki bir sorumluluktur. Bu sorumluluğumuzun bilinciyle her zaman acılı Roboskili ailelerin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle 7’inci yıldönümünde 34 kişiyi saygıyla anıyor, taziyelerini sürdüren ailelere bir kez daha sabır diliyorum. 7 yıl değil 77 yıl dahi geçse, Roboski’nin acısı da adalet mücadelesi de devam edecektir!

Yorumlar (0)