CHP'Lİ SEVDA KILIÇ 'ÜRETİCİLERİN KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN'

CHP PM Üyesi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin zor durumda olduklarını belirterek kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesini istedi.

Vekil Haberleri 30.11.2018, 11:50 30.11.2018, 11:50
CHP'Lİ SEVDA KILIÇ 'ÜRETİCİLERİN KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN'

Çiy nedeniyle mandalina üretiminde yüzde 30 pazar kaybı yaşandığını belirten Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı önergede İzmir’de hem tarım hem de hayvancılıkta yaşanan sorunların tespiti için Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet etti.

 

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin zor durumda olduklarını belirterek kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini istedi.

Kılıç, hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yem ve mazot fiyatları gibi nedenlerle üreticilerin mağduriyet içinde olduklarını belirterek konuyu yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.

            “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsadığı ürünler, bölgeler ve destek oranları genişletilmiştir. Aynı açıklamada 2019 yılında hububat ürünlerine ‘nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek’ gibi baklagil ürünlerinin de ilave edildiği ve bu ürünlerin kuraklık başta olmak üzere; don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış gibi risklerden oluşan kayıplarının önüne geçileceği ifade edilmiştir.

 

            Öte yandan İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi ve çiyli olması yüzünden üzerinde oluşan kara lekeden dolayı mandalinada yüzde 30 seviyelerinde kayıp yaşanmıştır. Mandalina hasadının ocak ayına kadar sürmesi nedeniyle bu oranın daha da artmasından endişe edilmektedir. Çiy, sigorta kapsamında olmadığı mevcut durumda üreticiler sadece maliyetleri karşılayabilmekte kredi borçlarını ödeme konusunda mağduriyet yaşamaktadır.

 

            Aynı şekilde hava koşullarından dolayı İzmir’in genelinde olduğu gibi Küçük Menderes havzasındaki üreticiler de zor durumdadır. Kestane, ceviz, incir gibi tarımsal ürünler de yaşanan kayıpların yanı sıra, yem fiyatının pahalı, süt fiyatının düşük olması nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler de kredilerini ödemekte zorluk çekmektedirler. Bu bağlamda;

 

İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin tarımsal ürünlerde yarattığı etkilerle ilgili durum tespiti anlamında bir çalışma yapılmakta mıdır?

Tarım Sigortaları kapsamında (TARSİM) olmayan çiyin mandalina üretiminde yüzde 30 civarında pazar kaybına neden olmasından dolayı ‘çiyin’ sigorta kapsamına alınması konusunda bir girişiminin olacak mıdır?

Mandalina üreticilerinin çiyden dolayı yaşadığı üretim kaybına benzer şekilde İzmir genelinde ve Küçük Menderes havzasında özellikle kestane, incir ve ceviz gibi tarımsal ürünleri etkileyen hava koşullarından dolayı banka kredilerini ödemekte güçlük çeken üreticilerinin kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

Hayvancılığı ve süt üretimini olumsuz etkileyen yem fiyatları nedeniyle ürettiği sütten zarar ettiği için kredi borçlarını ödemekte zorlanan üreticilere yönelik süt fiyatlarının arttırılması, yem fiyatlarının düşürülmesi ya da kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?

 

 

Yorumlar (0)