CHP’li Serkan Topal: Pamuk üreticisi devlet eliyle mağdur edildi…

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, anlaşılan o ki hükümet krizin bedelini çiftçimize kesiyor. Türkiye’nin stratejik ürünü olması gereken pamuk üretimi adeta hükümet eliyle yok ediliyor, dedi.

Vekil Haberleri 15.05.2019, 12:45
CHP’li Serkan Topal: Pamuk üreticisi devlet eliyle mağdur edildi…

Pamuk üretiminde dekar başı ödenen 650 kg destek priminin 8 Mayıs itibariyle 500 kg düşürüldüğü ifade eden Topal, Çiftçimiz tüm hazırlığını 650 kg’a göre yapmışken hükümet ani bir kararla bu oranı  hiçbir gerekçe göstermeden 500 kg’a düşürdü. Anlaşılan o ki, ülkede yaşanan ekonomik krizin faturasını çiftçimize ödetecekler.  Pamuğun önemli bir ürün olduğunu dile getiren Serkan Topal, konuyu TBMM ‘nin gündemine taşıyarak Tarım Bakanının yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi.

Önergesinde hükümetin izlediği tarım politikasının, uygulanan teşvik sisteminin pamuk üreticisini ciddi anlamda mağdur ettiğini ifade eden Topal;  Tarım Bakanına şu soruları yöneltti:

  1. Dekar başı 650 kg olarak uygulanan destekleme primi kaç yıldır uygulanmaktadır?
  2. 8 Mayıs 2019 da başlayan Çiftçi kayıt sisteminde bu miktar hangi gerekçelerle 500 kg olarak tespit edilmiştir. Bu tespiti hangi kurullar yapmıştır.
  3.  Çiftçinin girdi maliyetlerinin ciddi anlamda arttığı bir dönemde,  uygulanan bu yeni fiyatlama üretimi düşürmeyecek mi?
  4. Türkiye 2018 yılında ne kadar pamuk ithal etmiştir. Bu yıllık ihtiyacın ne kadarına tekabül etmektedir. Alınan bu yeni karar  ile üretimin düşeceği iddia edilmektedir? Böyle bir düşüş beklenmekte midir?
  5. Pamuk üreticisine yeni bir teşvik uygulamayı düşünüyor musunuz?

Konuyu daha öncede gündeme taşıdıklarını ifade eden Hatay Milletvekili Serkan Topal, biz Pamuk üreticisinin mağdur edildiğini daha önce tespit ettik ve bu konuda 7 kasım 2018 de TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdik. Çünkü gördük ki Tarım alanları sistemli bir şekilde daraltılıyor. İthalata dayalı bir tüketim anlayışı var. Oysa Türkiye kaliteli pamuk üreten dünyada ki ilk 5 ülkeden biridir. Ancak ne yazık ki sadece 2017-18 döneminde 800 bin ton pamuk ithalatı yapıldı. Bu anlaşılır bir durum değil. Türkiye tam aksine ihracat yapması gereken bir ülke olmalıdır, ifadesini kullandı. Konunun takipçisi olacaklarını dile getiren Topal; biz her zaman çiftçimizin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Üreten bir Türkiye hepimizin özlemidir. Hükümetin bu mağduriyeti biran önce gidermesi gerekir. Bunun için her türlü girişimi yapacağız, dedi.

Yorumlar (0)