CHP’li Serkan Topal: Hatay Türkiye'nin şahdamarıdır.

TBMM Genel Kurulında “Suriye Savaşının Hatay’a ekilileri üzerine bir Araştırma Önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay Türkiye’nin Şahdamarıdır. Eğer şahdamarı kesilirse ya da bir şey olursa hepimiz çok iyi biliyoruz beyin felç olur, kalp durma noktasına gelir,dedi. Topal TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında şu görüşleri dile getirdi.

Vekil Haberleri 13.06.2019, 19:29
CHP’li Serkan Topal: Hatay Türkiye'nin şahdamarıdır.

HATAY TÜRKİYE’NİN NUMUNESİDİR

“Hatay medeniyetlerin beşiği, hoşgörünün kenti. Hatay'ın dili sevgidir değerli arkadaşlar. Hatay'ın siyasi görüşü de barıştır, kardeşliktir, medeniyettir, hoşgörüdür. Vatan sevdası, bayrak sevdasıyla içselleştirilen bir halktır Hatay. Hepimiz çok iyi biliyoruz ve aslında Hatay sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Avrupa'nın da Orta Doğu ve Afrika'ya açılan sosyal, siyasal bir kapısıdır Hatay.

 Aynı zamanda Hatay Türkiye'nin küçük bir numunesidir, numune. Yani,. Eğer şahdamarı kesilirse ya da bir şey olursa şahdamarına maalesef, hepimiz çok iyi biliyoruz beyin felç olur, kalp durma noktasına gelir. Dolayısıyla, Hatay Türkiye'nin en önemli kentidir değerli arkadaşlar ve hepimiz çok iyi biliyoruz, 2011 yılında başlayan Suriye savaşından en çok etkilenen illerin başında Hatay geliyor. 1 milyon 600 bin nüfusuyla, 15 ilçesiyle, birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşamayı içselleştirmiş, dünyada nadide kentlerden bir tanesidir Hatay değerli arkadaşlar. Ama maalesef 2011'den bugüne kadar yaklaşık 450 bin Suriyeliyi içinde barındıran bir Hatay ve maalesef o sorunları beraberinde yaşayan bir Hatay.

Şimdi, bu sorunları bu kürsüde defalarca dile getirdim ama maalesef bakanlar Hatay'a gidiyor, seçim döneminde konuşmalarını yapıyor. Hatta bir gün Cumhurbaşkanı oraya gitti. Havaalanına inerken selden dolayı orada bir gölet oluşmuştu. Maalesef o göleti baraj zannetmişti ve "Biz baraj yaptık." dedi. Burada milletvekili arkadaşlarımız var, soruyorum: Reyhanlı Barajı'na ne oldu? Bitmedi. Karaçay Barajı hâlâ bitmedi ve ovanın sıkıntısı devam ediyor.

 PROVOKASYONLARA KARŞI DİKKATLİ OLMAK GEREKİR

Az sonra bütün ilçelerin sıkıntılarını dile getireceğim ama sürekli beka sorunu diyoruz ya arkadaşlar, bakın, geçen IŞİD'le ilişkili bir teröristin cenazesinde, yaklaşık 7-8 bin, 10 bin kişiyle orada, Reyhanlı'da provokatif bir eylem yapıldı. Şimdi, benim Sayın Valimizin, Sayın Kaymakamımızın iyi niyetinden hiçbir şüphem yok, hatta değerli milletvekili arkadaşlarımdan da herhangi bir şüphem yok ancak ben şunu merak ediyorum: Eğer spontane bir şekilde 7-8 bin kişi toplanıyorsa devletin hiç haberi olmadan, yarın olası herhangi bir provokatif eylem yapılırsa bir beka sorunuyla karşı karşıya değil miyiz değerli arkadaşlar?

Şimdi, değerli arkadaşlar, bu sorunun ivedi bir şekilde masaya yatırılması gerekiyor ve araştırma komisyonu kurulması gerekiyor. Bakın, AK PARTİ'li milletvekili arkadaşlara sesleniyorum, özellikle Hatay milletvekili arkadaşlara sesleniyorum: Bütün Hatay şu an bizi izliyor. Özellikle, bütün milletvekili arkadaşlarımızı Hatay'a davet ediyorum, samimi bir şekilde davet ediyorum. Gerçekten, gelin, birlikte görelim, oradaki sorunları birlikte çözelim.

Sınır kapıları kapalı. Yayladağı Sınır Kapısı, hepimiz çok iyi biliyoruz, şu anda tır filoları… Samandağ'ın, Kırıkhan'ın, Reyhanlı'nın, Defne'nin ve Antakya'nın birçok iş adamı şu anda maalesef batacak durumda. Tırlar şu anda maalesef garajlarda duruyor, sayın vekillerimiz de bunu çok iyi biliyor.

TARIM ÇÖKTÜ

Hatay'da işsizlik yüzde 37. Eğer "Yüzde 37 değil." diyorsa AK PARTİ'li milletvekili arkadaşlarım, sadece Serkan Topal'a 24 bin kişi müracaat etmiş, o 24 bin kişinin sadece 2 bininin isimlerini ben size vereyim, bunları işe alalım. Bakın, ben 24 binin sadece yüzde 10'unu size vereyim. Hatay'da işsizlik yüzde 37 çünkü kayıt dışı var orada. Suriyeli vatandaşlarımızın maalesef şu anda Reyhanlı nüfusundan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Yine, maalesef pamuk desteği 650 kilogramdan 500 kilograma indi, neden 500 kilograma indi arkadaşlar, hani ekonomi iyiydi? Ayrıca, 500 kilograma veriliyor ya  ama 500 kilogramın da sadece yüzde 70'i ödeniyor. Ovadaki çiftçimiz perişan, mazotunu alamıyor.

Dünyanın en güzel zeytini Altınözü'nde ama zeytin üreticisi zor durumda, perişan olmuş.

İLÇELERİMİZE KAMU YATIRIMI GİTMİYOR

Altınözü-Antakya yolu ne zaman bitecek? Yayladağı-Antakya duble yolu ne zaman bitecek? Samandağ-Antakya duble yolu ne zaman bitecek? Eyvallah, Arsuz-Çevlik yolunun ihalesi yapıldı, Allah razı olsun, teşekkür ediyorum. Bu kürsüde, yapılan her hizmete teşekkür edeceğim ama yani onun dışında bir şey yok. Arsuz'da hastane yok, 150 bin nüfuslu Defne'de hastane yok. 150 bin nüfuslu bir ilçede nasıl hastane olmaz arkadaşlar?

Samandağı'nda kıyı kenar çizgisi mağdurluğu hâlâ devam ediyor. "Bir komisyon kuralım, bu mağduriyeti, gerçekten bu sorunları çözelim." dedik ama iktidar tarafından tık yok, ses yok. Nerede? Şimdi, bakanlar burada yok. Maalesef bakanlarla milletvekilleri arasında bir kopukluk var, bakanlar zaten buraya gelmiyor, bakanlar milletvekilleriyle görüşmüyor, bakanlar maalesef hizmet de üretemiyor. Bunu da ifade etmek istiyorum.

İskenderun'da angus ticaretiyle ilgili dün de ifade etmiştim, bir kez daha ifade ediyorum, İskenderunlu vatandaşlarımız perişan durumda. Orada, gerçekten bu sorunun çözülmesi gerekiyor. AK PARTİ'li milletvekili arkadaşlarımızdan buradan destek istiyorum.

Erzin'de narenciye üreticisi zor durumda. Liman projesine ne oldu, burada sormak istiyorum. Yayladağı'nda çilek deposu lazım, devlet desteğiyle mutlaka yapılması gerektiğini burada ifade ediyorum değerli arkadaşlar.

Payas'ta, Belen'de, Hassa'da, Kırıkhan'da gerçekten işsizlik sorunu var, yoksulluk sorunu var, ekonomik kriz var. Bunları burada ifade etmek istiyorum ve Antakya, Hatay'ın kalbi -gerçi 15 ilçesi Hatay'ın kalbi- Antakya'da Uzun Çarşı da eskiden cıvıl cıvıldı, hepimiz çok iyi biliyoruz ama inanın bugün itibarıyla esnafın yüzde 30'u kepenk kapattı arkadaşlar, kepenk kapattı.

Az sonra, değerli milletvekili arkadaşımız, AK PARTİ'li milletvekili arkadaşımız gelecek bu kürsüde konuşma yapacak. Ben kendilerinden şunu bekliyorum -kendilerini seviyorum- ben bunu da ifade ediyorum, ne Türkiye'de ne dünyada hiçbir güç, hiçbir siyasi güç Hatay'daki birlik ve beraberliği bozamaz, oradaki provakatif eylem ne olursa olsun bozamaz ama sizlerden çözüm bekliyoruz. Az sonra buraya çıkacaksınız, konuşma yapacaksınız, Hayat halkı da bizler de sizden şunu bekliyoruz: Gelin, bu komisyonu kuralım, Hatay'ın sorunlarını birlikte çözelim”

Yorumlar (0)