CHP’li Şaroğlu’ndan öğretim görevlilerine yeşil pasaport verilmesi için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlilerine yeşil pasaport verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 09.05.2019, 16:07
CHP’li Şaroğlu’ndan öğretim görevlilerine yeşil pasaport verilmesi için kanun teklifi

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Pasaport Kanununda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifin gerekçesinde, “Meslekleri gereği bilimsel araştırma yapabilmek, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, yayın, tasarım, sergi, patent gibi etkinliklere katılabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yurt dışı seyahatlerinde serbest dolaşım yapabilmeleri önem taşımaktadır” denildi.

Teklifin yasalaşması halinde Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlilerine hususi damgalı pasaport verilecek.

İlgili teklif metninin tamamı;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                                                                         

                                                                                                                     

                                                                                                                     Polat ŞAROĞLU

                                                                                                                   Tunceli Milletvekili

GENEL GEREKÇE

5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) fıkrasının birinci bendinde “Hususi damgalı pasaportlar; (Değişik birinci fıkra: 22/8/1989 - KHK - 378/1 md.) (…)(3) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. “ hükmü yer almaktadır.

Anılan kanun hükmü uyarınca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak değişik sınıf ve unvanlarda memur statüsünde görev yapmakta olan personelden hususi damgalı pasaport alacakların; birinci, ikinci veya üçüncü derecede kadroların birinde bulunması gerekmektedir.

Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri bu uygulamanın dışında kalmakta ve yurt dışı seyahatlerinde bürokratik sürece tabi tutulmaktadırlar.

Meslekleri gereği bilimsel araştırma yapabilmek, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte  proje, yayın, tasarım, sergi, patent gibi etkinliklere katılabilmek amacıyla gerçekleştirdikleri yurt dışı seyahatlerinde serbest dolaşım yapabilmeleri önem taşımaktadır.

Öte yandan, doçent ve profesörlere tanınan bu yasal haktan, bu meslek gruplarının yararlanamaması bir fırsat eşitsizliği de yaratmaktadır.

Bu doğrultuda hazırlanan kanun teklifi ile ilgili mevzuatta değişiklik öngörülmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile Doktor Öğretim Üyesi, Araştırma ve Öğretim Görevlilerinin yurt dışı seyahatlerinde karşılaştıkları vize sorunun giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 14 – A) Hususi damgalı pasaportlar;

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları, Araştırma Görevlileri ile kadro dereceleri üçüncü derecenin üstünde olan Doktor Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.



 

Yorumlar (0)