CHP’li Şaroğlu’ndan köye geri dönüşler için kanun teklifi

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Tunceli’de 1994-1999 yılları arasında köyleri boşaltılan terör mağduru yurttaşlara nakdi yardım yapılması için kanun teklifi hazırladı.

Vekil Haberleri 01.12.2020, 13:02
CHP’li Şaroğlu’ndan köye geri dönüşler için kanun teklifi

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, “Tunceli’de de uzun yıllar devam eden ve özellikle 1994-1999 yıllarında artış gösteren terör olayları nedeniyle yüzlerce köy ve mezra boşaltılarak, birçok bölge yasaklı ilan edilmiş ve binlerce insan göçe zorlanmıştır. Bu süreçte, ilimizin büyük bir kısmı askeri alan ilan edildiğinden kısmen veya tamamen boşaltılmış yerleşim yerlerinin yol, elektrik, içme suyu gibi alt yapıları kullanılamaz hale gelmiştir. Buralarda bulunan konutlar uzun süre sahipsiz kaldıkları için harabeye dönmüştür. Araziler, tarlalar ile yerleşim yerlerindeki okul, sağlık ocağı kullanılamaz duruma gelmiştir. Aynı şekilde, bölge halkının temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık çalışmalarının yapılma koşulları da ortadan kalkmıştır” denildi.

Teklifin gerekçesinde, 1994-1999 yılları arasında terör olaylarından kaynaklı köyleri boşaltılarak mağdur edilen ve başka illere göç edilmeye zorlanan yurttaşlardan gönüllü olarak köyüne geri dönenlerin yaptıkları evin maliyeti ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren köyüne geri dönmüş veya geri dönecek olan yurttaşlara yaptıkları/yapacakları ahır, ağıl ve tarımsal faaliyetlerinin bedelinin yüzde 50’sinin gerekli belgeleri ibraz etmeleri kaydıyla İller İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Yorumlar (0)