CHP’li Şaroğlu’ndan arı üreticilerinin borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, arı üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borç faizlerinin silinerek, beş yıllık eşit taksite bölünmesi amacıyla Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Vekil Haberleri 07.02.2022, 13:05 07.02.2022, 13:07
CHP’li Şaroğlu’ndan arı üreticilerinin borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi

CHP’li Şaroğlu, arı üreticilerinin T.C. Ziraat Bankası ve diğer kamu bankalarından kullanmış oldukları tarımsal kredileri ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden 15.01.2022 tarihine kadar kullanmış oldukları kredilerin faizlerinin tamamı silinmesini ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde başvuranların yapılacak yeni hesaplamayla kalan anapara tutarının 60 eşit aylık taksite bölünmesini teklif etti.

Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi: “Geçtiğimiz sene yaşanan kuraklıktan dolayı verimsiz bir sezon yaşayan üreticiler, girdi maliyetlerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarının yanı sıra mevcut ürünlerin de elinde kalmasıyla büyük bir zarara uğramıştır. Arı üreticileri bu yıl kuraklık desteğinden yararlandırılmadığı gibi yaşanan maliyetleri karşılamak adına kullandıkları banka borçları üreticileri en çok etkileyen sorun olarak öne çıkmaktadır. Bal fiyatlarının teneke başına 200 TL zam almasına karşın kuraklıktan kaynaklı arıların beslenmesine ağırlık verilmek zorunda kalınmış ve bu durum balların kalitesini etkilediği gibi gıda kodeksine uymayan ürünler de satılamamıştır. Yaşanan kuraklığın yanı sıra maliyetlerin artışı balın kalitesini etkilemiş, şeker oranı fazla çıkan ballar da satılamamış ve bir önceki yıla göre bal üretiminde yüzde 40 oranında düşüş yaşanmıştır. Dolayısıyla balını satamayan üreticinin bankaya olan borçları katlanarak artmıştır.”

Yorumlar (0)