banner773

CHP’li Şaroğlu: “Munzur Vadisi'nin Milli Park değerleri yok ediliyor”

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, ülkemizin ve dünyanın en önemli Milli Parklarından biri olan Munzur Vadisi’ndeki denetimsizliğe ve Milli Parklar Kanunu hükümleri uyarınca gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekerek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 22.08.2019, 13:45
CHP’li Şaroğlu: “Munzur Vadisi'nin Milli Park değerleri yok ediliyor”

Munzur Vadisi’nin 1971 yılında milli park olarak koruma altına alındığını ve bu sahanın Milli Park ilan  edilmesindeki etkenlerin doğal yapısı, zengin bitki örtüsü, akarsuya kaynak teşkil eden gözeleri, kuzeyinde yer alan buzul gölleri ve yöreye özgü hayvan türleri olduğuna değinen Milletvekili Şaroğlu, dünyada ve Türkiye’de soyu tükenmek üzere olan ve birinci derecede koruma altında bulunan yabani hayvanların yine bu bölgede görüldüğünü belirterek, Milli Parklar Kanunu hükümleri uyarınca gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.  

“Evsel atıklar Munzur Nehri’ne karışıyor”

Şaroğlu, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kullanılan evsel atıkların Munzur nehrine karışarak, su kalitesini bozduğunu ve buna dönük bir denetimin olmamasının uzun vadede Milli Park statüsünün ortadan kalkması anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan CHP’li Şaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Şaroğlu’nun önergesinde şu sorular yer aldı:

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde, bahsi geçen olumsuzluklar karşısında gerekli önlemler neden alınmamaktadır? Bu alanların kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasına imkân sağlamak amacıyla uzun devreli gelişim planlarına uygun olarak yapılan ziyaretçi yönetim plânlarının etkin bir şekilde uygulanması ve korunan alanlara gelen ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesine dönük somut adımlar atılacak mıdır?

 

Milli Parklar Kanunu hükümleri gereği, korunan alan sınırları dâhilinde orman muhafaza memurlarının görevlendirilmemesinin sebebi nedir ve yine bu kapsamda yakın çevrede yaşayan yöre insanının alan kılavuzu olarak yetiştirilmeleri konusunda ilgili hükümlere neden uyulmamaktadır?

 

Milli Parklar Kanunu ve bu kapsamda çıkarılan yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve sağlıklı bir şekilde denetlenmesi açısından, bölgedeki uyarı levhalarının çeşitlendirilmesi, kamu spotu vb. görsel ile işitsel anlamda farkındalık yaratacak çalışmalar yapılması düşünülmekte midir?

 

Dünyada soyu tükenmekte olan ve bölgemizde görüntülenen (Anadolu parsı vb.) türlerin korunmasına dönük, besin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine uygun ve insan baskısından uzak kalmış alanların öncelikli olarak tespit edilmesi, bölge halkını bilgilendirme gibi çalışmaları içeren bir eylem planı düşünülmekte midir?

 

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kullanılan evsel atıkların Munzur nehrine karışarak, su kalitesini bozması ve buna dönük bir denetimin olmaması uzun vadede Milli Park statüsünün ortadan kalkacağı anlamına gelmektedir. Bu konuda neden bir tedbir alınmamaktadır?”

Yorumlar (0)