CHP’li Şahin; “Vatandaş Ücretli Otoyollara Yönlendiriliyor!”

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde vatandaşı ücretli otoyollara yönlendirmek için ücretsiz devlet karayollarına yeteri kadar bakım yapılmadığını iddia etti.

Vekil Haberleri 31.05.2021, 10:30
CHP’li Şahin; “Vatandaş Ücretli Otoyollara Yönlendiriliyor!”

Şahin, “Balıkesir’i çevre illere bağlayan ücretsiz devlet karayolları bakımsız durumda. Bu yollarda yaşanan kazaların ardından hasar gören yol ve yol kenarlarındaki güvenlik bariyerlerine uzun zamandır bakım yapılmıyor. Vatandaş böylece ücretli otoyollara yönlendiriliyor.” dedi.

Düşük Gelirliye Bakımsız Yol Reva Görülüyor

Türkiye’nin birçok bölgesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı ücretsiz karayollarında yer yer bozuklukların olduğu ve bakımsızlığın üst seviyelere ulaştığının altını çizen Şahin, “ Ücretsiz karayollarındaki kusurlar, sürücülerin maddi hasarlarla karşılaşmalarına yol açmakla birlikte ölümcül kazalara da davetiye çıkartmaktadır. Balıkesir’in çevre illere bağlantısını sağlayan otoyolların asfalt kısımları ve yol kenarlarında bulunan güvenlik bariyerlerinin bakım ve onarımları yapılmamaktadır. Nisan ayında Karayolları Bursa Genel Müdürü ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sonrası, söz konusu onarımlar için ihaleye çıkılması gerektiği tarafımıza iletilmiştir. Vatandaşın canı için dahi ihale bekleniyor. Devlet özel şirketlere ihale vermeden hizmet sağlayamıyor. Düşük gelirli vatandaşlarımıza bakımsız yollar reva görülüyor.” dedi.

Sık Trafik Uygulamaları Vatandaşı Ücretli Otoyola Zorluyor

Ücretsiz karayolları üzerinde sık aralıklarla trafik kontrolü ve radar uygulamaları yapıldığını da belirten Şahin, “Sırf vatandaşlarımız ücretli yollara yönelsin diye, ücretsiz otoyollar üzerinde sık aralıklarla trafik kontrolü ve radar uygulaması yapılmaktadır. Böylece sürüş konforu etkilenen vatandaşlarımız hem trafik kontrolüne girmemek hem de radara takılmamak için trafik kontrolü ve radar uygulamalarının seyrek olduğu ücretli yollara yönelmeye teşvik edilmektedirler. Yine cep telefonları ve araçlarda bulunan navigasyon uygulamaları vatandaşlarımızı ücretsiz ve kısa yolların aksine, daha uzun ve ücretli rotalara yönlendirmektedir. Böylece vatandaşlarımız özel şirketler tarafından işletilen, geçiş garantisi verilmiş yol, köprü ve tünellerin bulunduğu rotaları kullanmaya zorlanmaktadır. Söz konusu yolların her geçen yıl zamlanarak fahiş bir şekilde ücretlendirilmesi, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamında vatandaşlarımızın bütçesini daha da zorlamaktadır. AKP iktidarı vatandaşa potansiyel müşteri gözüyle bakıyor. Vatandaşın ne canı ne de cebi iktidar partisi yetkililerinin umurunda değil.” ifadelerini kullandı.

Şahin’in Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği sorular şu şekilde;

  1. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı şehirlerarası karayollarında bakım ve onarım hizmetlerinin yeteri kadar sağlanamamasının gerekçesi nedir? Düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın bütçelerinin sarsılmamasını sağlamak ve şehirlerarası ücretsiz yolları daha güvenli ve bakımlı hale getirmek için bakanlık olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?
  2. Balıkesir’i çevre illere ve şehir merkezini ilçelere bağlayan karayolları için en son yapılan yol bakım ve onarım çalışmaları hangi tarihlerde gerçekleştirilmiştir?
  3. Edremit-Havran-Balıkesir istikametindeki “Şapçı Rampaları” mevkii ve Susurluk-Balıkesir istikametindeki “Ulusoy Outlet Tesisleri” civarındaki güvenlik bariyerlerindeki tahribatlar trafik seyir güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Bu bölgelerdeki güvenlik bariyerlerinin onarımı konusunda bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

Yorumlar (0)