CHP’Lİ ŞAHİN: İFLAS EDEN MÜTEAHHİTLER VE AZALAN RANTI GÖRÜNCE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ÖLÜME TERK ETTİLER !

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin,inşaat sektöründe döviz kurundaki dalgalanmanın faizler üzerinde yarattığı artış nedeniyle konut satışlarının hızla düştüğü, sektörde yer alan müteahhitlerin de borçlarını ödemekte zorlandığını belirterek, yaşanan ekonomik krizve daralmanın konut satışlarını azaltırken, sektörde bulunan birçok firmanın kapanma eşiğine geldiği vebuna bağlı olarak işsizlik oranlarınında hızla arttığını söyledi.

Vekil Haberleri 12.09.2019, 13:27
CHP’Lİ ŞAHİN: İFLAS EDEN MÜTEAHHİTLER VE AZALAN RANTI GÖRÜNCE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ÖLÜME TERK ETTİLER !

İnşaat sektörünü canlandırmak adına yapılan faiz düşürme hamlesinin sektörün içinde bulunduğu karamsar tabloya umut ışığı olamadığını ifade eden CHP’li Şahin konuyu TBMM gündemine taşıdı.


Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, inşaat sektörünün üretim tarafında yer alan müteahhitler ve tüketim tarafında olan yatırım ya da kullanım amaçlı konut, bina, yol, köprü vb. talep eden vatandaşın borçlarını ödeyememekte, bu nedenle takibe düşen kredilerin hızla arttığını söyledi.Geçtiğimiz yıl %3,2 olan takibe düşen kredilerin Türkiye ortalamasının, bu yıl %6,9 oranına çıktığının altını çizen Şahin,‘‘Takibe düşen kredinin olmadığı neredeyse hiçbir ilimiz yok iken birçok ilimizde neredeyse 3 katavaran oranlarda artış yaşanmıştır. Bankacılık Devlet Denetleme ve Düzenleme Kurumu verilerine göre inşaat sektöründe bazı illerde kredilerin takibe düşme oranı 20 kattan fazla artış gösterirken, takibe düşen konut kredisi oranının %2348 ile en çok arttığıilimiz Hatay olmuştur. Hatay bu oranla konut sektörünün en yoğun olduğu İstanbul’u bile geride bırakmış, Hatay’da inşaat sektörüne verilen her 100 liralık kredinin 93’ü takibe düşmüştür.Hazine ve Maliye Bakanı ‘Sosyete Damat’ Berat Albayrak’ın, günü kurtarmak ve ekonomi iyiye gidiyor izlenimi vermek için uygulamaya soktuğu faiz düşürme hamlesi, sektörün içinde bulunduğu karamsar tabloya umut ışığı olamadı. Derhal konut alıcıları ve satıcıları için tapu, harç vb. vergilerin düşürülmesi yönünde çalışmalar yapılarak sektör aktörlerine teşvik verilmeli, milletimizi perişan eden ekonomik krizin olumsuz etkileri hafifletilmelidir. İnşaat sektörünün rantı uğruna ülkeyi beton yığınlarına mahkum edenler, ekonomide gelinen son noktada iflas eden müteahhitleri ve azalan rantı görünce sektörü ölüme mi terk etti acaba?!!’’ dedi.



CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sorduğu sorular ise şu şekilde;

  1. Hem konut alıcıları hem de konut satıcıları açısından yaşanan borç artışının nedeni nedir?
  2. Müteahhitlerin takibe düşen kredi oranının %2348 arttığı Hatay ili için özel bir önlem alınacak mıdır? Alınacak ise bu tedbirler nelerdir?
  3. İnşaat sektöründe konut alıcıları ve müteahhitlerin borçlarının azaltılması ve kredilerin geri ödemesinin kolaylaştırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
  4. İnşaat sektörünün yaşadığı borç krizinin çözülmesi için faizlerin düşürülmesi dışında başka önlemler alınacak mıdır? Alınacak ise bu önlemler nelerdir? Bu önlemler hangi hedeflere yönelik olacaktır? İnşaat sektöründeki borç krizinin çözülmesi adına bakanlığınızın kısa, orta, uzun vadede beklentileri nelerdir?
  5. Konut alıcıları ve satıcıları için tapu, harç vb. vergilerin düşürülmesi yönünde çalışmanız olacak mıdır? Olacak ise bu çalışmalar ne zaman hata geçirilecektir?
  6. İnşaat sektörüne yönelik teşvik verilmesi düşünülmekte midir?

Yorumlar (0)