CHP’li Purçu: Vatandaş elverişli konut hakkına erişemiyor!

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, özellikle metropol kentlerde konut kiralarının artışının arkasındaki nedenlerin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Vekil Haberleri 10.09.2021, 09:27 10.09.2021, 09:36
CHP’li Purçu: Vatandaş elverişli konut hakkına erişemiyor!

CHP’li Purçu, Covid-19 Salgını öncesinde 400 bin TL civarındaki satılık dairelerin fiyatı, bugünlerde 750 bin TL’ye kadar çıktığını, Yüksek fiyatlar ve arz sıkıntısı nedeniyle, yaklaşık 100 bin ailenin kiralık ev bulma sorunu yaşadığını belirtti. 

 

TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRET ORTALAMA GELİR HALİNE GELDİ!

Asgari ücretin giderek ortalama gelir haline geldiğinin altını çizen Purçu, “Asgari ücretin % 20 fazlası ve %20 altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyondur. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde etmektedir. Ek olarak, Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşanmış ve asgari ücret altında gelir elde edenlerin sayısı artmıştır.” diyerek ilgili konu hakkında veriler sundu.

 

PANDEMİDE YAPILAN ZAMLARLA ÇOĞU VATANDAŞ İÇİN YAŞANABİLİR EV BULMAK HAYAL OLDU!

İzmir Milletvekili Purçu, araştırma önergesinde, “Vatandaşların geneli için ‘yaşanabilir’ kiralık bir daire bulmak, neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Üstelik salgın sonrasında birçok kentte, kiralara fahiş zamlar yapılmıştır. Yüz yüze eğitimin başlaması, üniversitelere dönüş bu durumun nedenlerindendir.” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞ ELVERİŞLİ KONUT HAKKINA ERİŞEMİYOR!

“KONUT HAKKI İNSAN HAKKIDIR”

“Elverişli konut hakkı”na vurgu yapan CHP’li Purçu, BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Anayasa’nın “Konut hakkı” başlıklı 57. Maddesi ile güvence altına alınmış olan,  uluslararası literatürdeki haliyle “konut hakkı insan hakkı” kavramının toplumsallaşmasına olanak sağlaması doğrultusunda; konut kiraları ve satılık konut fiyatlarının artması hususunda: sorunlarının kaynağına ilişkin gerekli araştırmaların yapılması, çözümlerin tespit edilmesi, yapılması gereken mevzuat değişikliklerinin belirlenmesi ve bu hususta yürütülmekte olan ekonomi politikasının tümüyle gözden geçirilmesini talep etti.

Ayrıca Milletvekili Özcan Purçu, söz konusu araştırma önergesinde özellikle İstanbul’da plansız yapılan ve aşamalı olarak gerçekleştirilemeyen kentsel dönüşümün bu soruna yol açan faktörlerden biri olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)