CHP’Lİ PURÇU, SAĞLIK BAKANINA AMATEMLERİ SORDU!

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’de bulunan AMATEM ve ÇEMATEM’lere ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 17.01.2022, 09:48
CHP’Lİ PURÇU, SAĞLIK BAKANINA AMATEMLERİ SORDU!

İzmir’in madde bağımlılığının en yaygın olduğu il olduğu iddialarına dikkat çeken Özcan Purçu, madde bağımlılığının ülke genelinde, özellikle de yoksul yerleşim yerlerinde ve gençler arasında arttığını söyledi. “Hükümet bu konuda bir adım atmadıkça madde bağımlılığı halk sağlığını tehdit etmeye ve gençlerimizi eğitimden, hatta hayattan koparmaya devam edecek!” dedi.

“İzmir ili, madde bağımlılığının en yaygın olduğu illerden birisidir. Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri (AMATEM)’nin, madde bağımlılığı ile mücadelede önemli bir yeri vardır. İzmir’de özellikle belli yerleşim yerlerindeki derinleşen yoksulluk ve artan işsizlik, okulsuzlaşma nedeniyle madde bağımlılığına eğilimin artmakta olduğu görülmektedir. Bu nedenle İzmir’de AMATEM ve ÇEMATEM (ÇOCUK MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİ MERKEZLERİ) sayısının arttırılması ve var olan merkezlerin fiziki ve beşerî kapasitelerinin genişletilmesi gerekliliği öngörülmektedir. Tedavinin bütüncüllüğü açısından tıbbi tedavi sonrası sosyal rehabilitasyon çalışmalarının önem kazanması ve arttırılmasına da ihtiyaç bulunmaktadır.” diyen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun, İzmir’de bulunan AMATEM ve ÇEMATEM’lere ilişkin olarak, Sağlık Bakanı’na yönelttiği sorular şu şekilde:

İzmir’de “Ayakta Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi” bulunmamasının gerekçesi nedir?
İzmir’de bulunan iki adet AMATEM’in yatak kapasitesi nedir?
Güncel olarak, bu iki merkezde kaç personel istihdam edilmektedir? Söz konusu personel sayısının meslek gruplarına göre dağılımı nedir?
İzmir’de bulunan bir adet Yataklı ÇEMATEM’in yatak kapasitesi nedir?
Güncel olarak, İzmir’de bulunan üç adet AMATEM kaç personel istihdam edilmektedir? Söz konusu personel sayısının meslek gruplarına göre dağılımı nedir?
İzmir’de 2022-2023 yılları arasındaki 1 yıllık süre içerisinde, ÇEMATEM açılması planlanmakta mıdır?
İzmir’de 2022-2023 yılları arasındaki 1 yıllık süre içerisinde, AMATEM açılması planlanmakta mıdır?
İzmir’de 2022-2023 yılları arasındaki 1 yıllık süre içerisinde, Sağlıklı Hayat Merkezi ve Bağımlılık Danışma Merkezi açılması planlanmakta mıdır?
6-7 ve 8.sorularda belirtilen merkezlerin kapasitelerinin fiziki ve beşerî anlamda genişletilmesi planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise, her merkez türüne göre ayrı ayrı belirtilmek üzere bu planlamanın detayları nelerdir?
Günümüzde İzmir ilinde bulunan iki AMATEM’de tedavi görmekte olan kişi sayısı nedir?
Son üç yıl içerisinde, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere, İzmir’de bulunan iki AMATEM’de tedavi gören kişi sayısı nedir?
Günümüzde İzmir ilinde bulunan ÇEMATEM’de tedavi görmekte olan kişi sayısı nedir?
Son üç yıl içerisinde, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere, İzmir’de bulunan ÇEMATEM’de tedavi gören kişi sayısı nedir?
2019-2022 yılları arasında, İzmir ilindeki 3 merkeze göre ayrı ayrı belirtilmek üzere; ÇEMATEM ve AMATEM’lerde tedavisini tamamladıktan bir süre sonra tekrar kaydı yapılan kaç kişi olmuştur?
İzmir’de madde bağımlılığı oranının yüksek olmasının sebepleri bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular nelerdir?

Yorumlar (0)