banner773

CHP’li Polat: Türkiye uyuşturucu kaçakçılığı cennetine çevrildi!

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AKP’nin İnfaz Yasası'ndaki değişikliklerle, taban ceza sınırlarındaki indirimlerle kaçakçılık olaylarındaki caydırıcılığı ortadan kaldırdığını ve bugün Türkiye’yi uyuşturucu kaçakçılığı cennetine çevirdiğini belirtti.

Vekil Haberleri 28.05.2021, 11:47
CHP’li Polat: Türkiye uyuşturucu kaçakçılığı cennetine çevrildi!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Arasında Gümrük Konularında İş Birliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerine konuşma yaptı.

Türkiye’de bu zamana kadar 5 tane kaçakçılık yasası yapıldığını ve AKP döneminde yapılan son yasayla cezanın taban sınırının 20 yıldan 10 yıla indirildiğini belirten CHP’li Polat, “Siz bunu on yıla düşürürseniz İnfaz Yasası'ndaki değişikliklerle birlikte, ceza yasalarındaki kaçakçılık olaylarıyla ilgili caydırıcılık ortadan kalkmış olur; bugün Türkiye, adı çokça konuşulan uyuşturucu kaçakçılığı cenneti hâline döner” dedi.

İMZALANAN ANLAŞMA NEDEN MECLİSE DÖRT YIL SONRA GELDİ?

Bu anlaşmanın belki en önemli maddelerinden birinin silah, tarihî eser, uyuşturucu madde gibi yasa dışı ticaretin önlenmesi, bununla ilgili bilgi paylaşımı, karşılıklı teknik paylaşımlar ve karşılıklı memur eğitimleri gibi amaçla yapılmış olması olduğunu vurgulayan Polat, “Fakat bu anlaşma 2017 yılında protokole bağlanmış, bugün dört sene sonra karşımıza geliyor. Türkiye'ye yönelik kaçakçılık ve uyuşturucu söylemlerinin arttığı bugün de dört sene sonra gelen bir kanun teklifinin neden geldiğini sormamak mümkün değil. Dört sene içerisinde böyle bir kaçakçılık olsaydı, bunun faili kim olacaktı? Kim, kime hesap verecekti? Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası topluma entegrasyonu açısından bu tip yasalar önemli, bu tip anlaşmalar önemli. Keşke biz Venezüella ve Kolombiya'yla da bu çerçeve anlaşmaları yapabilseydik. İkili anlaşmamız bu ülkelerle olmuş olsaydı, Türkiye limanlarına hareket edecekken yakalanan uyuşturucuların kim hangi vasıtalarla, kimin adına, hangi tarife pozisyonlarıyla ithal edileceğini hep beraber öğrenmiş olurduk” diye konuştu.

AKP DÖNEMİNDE CEZA TABAN SINIRI 10 YILA İNDİRİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar toplam 5 tane kaçakçılık yasası yapıldığını söyleyen Polat, “1932'de en uzun vadeli kaçakçılık yasasını yapmıştır, 1918 sayılı Yasa. Sonra, AKP hükûmetleri sırasında 2 yasa yapılmış; bir tanesinin ömrü dört yıl sürmüş, bir tanesi de bugün yürürlükte. 2007'de yürürlüğe giren 5607 sayılı Yasa. 1918 sayılı Yasa'nın 29'uncu maddesi; ‘Kaçakçılık suçunun devletin siyasi veya mali veya iktisadi veya askerî veya idari güvenliğini bozacak nitelikte olması hâlinde fail yirmi seneden aşağı olmamak kaydıyla ağır hapis cezası...’ Son yapılan ve yürürlükte olan 5607 sayılı Yasa'nın ‘Nitelikli haller’ başlığı altındaki 4'üncü maddesinin 7'nci bendinde ne der: ‘Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın, Devletin siyasî, iktisadî veya askerî güvenliğini bozacak ya da çevre veya toplum sağlığını tehdit edecek nitelikte olması halinde, alt sınır on yıldan az olamaz.’ Siz bunu on yıla düşürürseniz İnfaz Yasası'ndaki değişikliklerle birlikte, ceza yasalarındaki kaçakçılık olaylarıyla ilgili caydırıcılık ortadan kalkmış olur; bugün Türkiye, adı çokça konuşulan uyuşturucu kaçakçılığı cenneti hâline döner” diye belirtti.

GÜMRÜK MEMURLARI İÇİN MECLİSE ÇAĞRI

Gümrük memurlarının maaşlarını, hak ettikleri sosyal ve ekonomik prestiji kazandırmak için Meclise çağrıda bulunan CHP’li Polat, “Kaçakçılığın önlenmesi ve dış ticaretin yönlendirilmesi, düzen içinde götürülmesiyle ilgili görevlilerimiz; gümrük görevlilerimizdir. Her fırsatta gümrük görevlilerini yerden yere vururuz fakat gümrük görevlilerinin, memurlarının sorunlarını kimse bilmez. Herkesin alın terine saygı duyulmalı, herkes emeğinin karşılığını almalıdır. 9/1'den düz başlayan bir gümrük memurunun aylık ücreti 2 bin 767 liradır. Yine aynı dereceden başlayan bir gümrük muayene memuru -ki bunlar sistemin baraj kapaklarıdır- aylık ücreti 2 bin 813 liradır. Kaçakçılığın önlenmesi, men ve takibinden sorumlu muhafaza memurlarıysa 3 bin 129 lirayla başlar. Bir gümrük müdürü, koca gümrük müdürü; 4 bin 852 lira maaş alır. Gelin, gümrük memurlarının maaşlarını, hak ettikleri sosyal ve ekonomik prestiji kazandıracak şekilde düzenleyelim ve gümrük memurlarının emeklilikte rahat edebilmesi için aldıkları mesailerin de emekli keseneğine eklenmesini sağlayalım, 3600 ek göstergeyi de verelim” dedi.

GÜCÜNÜZ YETMİYORSA YETKİYİ VERİN BİZ YAPALIM

İzmir’in Dikili İlçesi ve Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde küresel iklim krizinden kaynaklı fırtına ve deniz kabarması sonucu bir felaket yaşandığını hatırlatan CHP’li Polat, “Bu felaketi yaşayan herkese geçmiş olsun diyorum. Dikili gibi sahil beldeleri emekli insanların -hayal kurdukları- balıkçılık yapacakları, küçük teknelerle balıkçılık yaptığı yerlerdir. 21 Mayıs’ta yaşanan felakette sadece Dikili'mizde 27 adet tekne batmış, 18 adet tekne de kullanılamaz hâle gelmiştir. Devletin bununla ilgili hiçbir yardım faaliyeti yoktur, Dikili Belediyemiz koşarak onların enkazlarının kurtarılmasına, bazılarının da çekilmesine destek vermiştir. Dikili'de yıllardır sürüp giden balıkçı barınağı yapılmasıyla ilgili bir çalışma var. ‘Ha etüt çalışması yapıldı, ha jeolojik etüt çalışması yapıldı, yer teslimi yapılıyor.’ diye oyalanan bir balıkçı barınağı sorunumuz var. Buradan iktidara ve bakanlığa seslenmek istiyorum; eğer gücünüz yetmiyorsa, eğer iradeniz yoksa aslan gibi Dikili Belediyemiz var, yanında da İzmir Büyükşehir Belediyemiz var. Verin yetkiyi, biz bunu en kısa sürede gerçekleştirelim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)