CHP'Lİ POLAT: SOĞANDAN SONRA SIRA ISPANAKTA MI?

CHP’li Mahir Polat, İzmir’in Foça İlçesi’nin Gerenköy Mahallesi’nde girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle ürünlerini toplayamayan ıspanak üreticilerini ziyaret etti. Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Polat, “Ürünlerine maliyet fiyatına dahi alıcı bulamayan üreticiler, bu yıl soğan fiyatlarında yaşanan artışın, gelecek yıl ıspanak fiyatlarında da yaşanmasından endişe duymaktadır. Ürünler daha şimdiden tarlada kalmıştır” dedi.

Vekil Haberleri 11.12.2018, 09:30 11.12.2018, 09:30
CHP'Lİ POLAT: SOĞANDAN SONRA SIRA ISPANAKTA MI?

Yurt içi ıspanak talebinin büyük bölümünü karşılayan Gerenköy’deki üreticilerin mağduriyetinin giderilmemesi halinde, ıspanak fiyatlarının yükseleceği gerçeğinin göz önüne alınıp alınmadığını soran Polat, “Son dönemde ‘depo baskınları’ ile gündeme gelen soğanda yaşanan durumların ıspanakta da yaşanabileceği düşünülmekte midir? Düşünülüyor ise bu konuda alacağınız önlemler nelerdir?” diye sordu.

 

/ANKARA

 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, ülkemizin ıspanak talebinin büyük bölümünü karşılayan İzmir’in Foça ilçesinin Gerenköy Mahallesi’ndeki üreticileri ziyaret etti. Sıkıntıları dinleyen Polat, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine de taşıdı. Ürünlerine maliyet fiyatına dahi alıcı bulamayan üreticilerin, bu yıl soğan fiyatlarında yaşanan artışın ıspanak fiyatlarında da yaşanmasından endişe duyduğunu ifade eden Polat, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için hangi önlemlerin alındığını sordu. Polat, “Son dönemde ‘depo baskınları’ ile gündeme gelen soğanda yaşanan durumların ıspanakta da yaşanabileceği düşünülmekte midir? Düşünülüyor ise bu konuda alacağınız önlemler nelerdir?” sorularını yöneltti.

 

“ISPANAK TARLADA KALDI”

            CHP’li Polat, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve CHP İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım’la Gerenköy Mahallesi’ndeki ıspanak üreticilerini ziyaret etti. Sorunları dinleyen Polat, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine de taşıdı. Polat, İzmir’in Foça ilçesinin Gerenköy Mahallesi’nin, ülkemizin ıspanak üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu anımsattı. Gerenköy’deki üreticilerin gübre, ilaç, mazot gibi temel girdi maliyetlerinde yaşanan büyük artış nedeniyle tarlalarını ekemez hale geldiğini vurgulayan Polat, “Önceki yıllarda yaklaşık 5 bin dönümde ıspanak yetiştiren üreticiler, günümüzde sadece 1000 dönümde üretim yapmaktadır. Ürünlerine maliyet fiyatına dahi alıcı bulamayan üreticiler, bu yıl soğan fiyatlarında yaşanan artışın, gelecek yıl ıspanak fiyatlarında da yaşanmasından endişe duymaktadır. Dönümüne en az 1300 TL harcanan bu ürünler, daha şimdiden tarlada kalmıştır. Her geçen gün artan giderler karşısında üretmeye çalışan ve banka borçları nedeniyle çıkmaza giren üreticiler, çiftçilikten vazgeçme noktasına gelmiştir” dedi.

 

ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ İÇİN HANGİ POLİTİKALAR UYGULANIYOR?

            Türkiye’de tarım üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için uygulanan politikaların neler olduğunu soran Polat, bölgesel tarımı kalkındırmaya yönelik olarak yapılan planlamaların neler olduğunun açıklanmasını istedi. Polat, İzmir’in Foça ilçesinin Gerenköy Mahallesi’ndeki ıspanak üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlerin Tarım Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını sorarak, “Öyle ise üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi hususunda yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?” diye konuştu.

 

“SOĞANDAKİ DURUM ISPANAKTA DA YAŞANIR MI?”

            CHP’li Polat, bu yıl içinde ülke genelinde Gerenköy Mahallesi’ndeki ıspanak üreticilerinin yaşadığı soruna benzer kaç mağduriyet yaşandığını, bu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik hangi önlemler alındığını sordu. Geçmiş yıllardaki üretim miktarlarına ulaşılması için çiftçiye teşvik uygulanmasının bakanlığın gündeminde olup olmadığını soran Polat, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

            “-İzmir ve ilçelerinde önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle çiftçilere ne kadar destek ödenmiştir? Bu desteğin artırılması gündeminizde midir?

-Ülkemizin ıspanak üretimi ve tüketimine ilişkin dengesi nasıldır? Ülkemizin ıspanak talebinin büyük bölümünü karşılayan Gerenköy’deki üreticilerin mağduriyeti giderilmemesi halinde, ıspanak fiyatlarının yükseleceği ve tüketicinin ıspanak tüketemeyeceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?

-Son dönemde “depo baskınları” ile gündeme gelen soğanda yaşanan durumların ıspanakta da yaşanabileceği düşünülmekte midir? Düşünülüyor ise bu konuda alacağınız önlemler nelerdir?”

Yorumlar (0)