CHP'Lİ POLAT, ORMANCILARIN DERTLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’li Polat, sayıları 12.5 binden 4.5 bine kadar gerileyen, buna rağmen iş yükleri giderek artan orman muhafaza memurlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Orman muhafaza memurlarının 7/24 esasına göre çalışıp, gece-gündüz, yaz-kış demeden arazide yangın ve kaçakçılıkla mücadele ettiğine dikkat çeken Polat, “Orman muhafaza memuru alımının arttırılması yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır?” diye sordu.

Vekil Haberleri 07.01.2019, 10:10 07.01.2019, 10:10
CHP'Lİ POLAT, ORMANCILARIN DERTLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’li Polat, sayıları 12.5 binden 4.5 bine kadar gerileyen, buna rağmen iş yükleri giderek artan orman muhafaza memurlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Orman muhafaza memurlarının 7/24 esasına göre çalışıp, gece-gündüz, yaz-kış demeden arazide yangın ve kaçakçılıkla mücadele ettiğine dikkat çeken Polat, “Orman muhafaza memuru alımının arttırılması yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır?” diye sordu.

 

Orman muhafaza memurlarının zorlu arazi koşullarında yangın ve can güvenliği gibi tehlikeli görevleri olmasına karşılık neden fiili görev tazminatından yararlanamadıklarının açıklanmasını isteyen Polat, “Orman muhafaza memurlarının kolluk kuvvetlerine sağlanan haklardan faydalanmaları ile ilgili gündemde bir çalışma bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

 

/ANKARA

 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, ormanların korunması için gece-gündüz, yaz-kış demeden zorlu arazi koşullarında çalışan orman muhafaza memurlarının sıkıntılarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Orman muhafaza memurlarının sayısının 12 bin 500’den 4 bin 500’e kadar gerilediğini, ancak odun üretim miktarlarının 5 milyon metreküpten 30 milyona çıktığını ifade eden Polat, “Orman muhafaza memuru alımının arttırılması yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır?” diye sordu. Orman muhafaza memurlarının zorlu arazi koşullarında yangın ve can güvenliği gibi tehlikeli görevleri olmasına karşılık neden fiili görev tazminatından yararlanamadıklarının açıklanmasını isteyen Polat, “Orman muhafaza memurlarının kolluk kuvvetlerine sağlanan haklardan faydalanmaları ile ilgili gündeminizde bir çalışma bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

 

“SAYILARI AZALIYOR, İŞ YÜKÜ ARTIYOR”

            Polat, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, orman muhafaza memurlarının, ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızı korumada görevli, 657’ye tabi devlet memuru olarak görev yaptığını anımsattı. 657 sayılı kanunun, içinde barındırdığı ek gösterge cetveli, özel hizmet tazminatı, disiplin ve izin hükümlerinden dolayı en sık değişen kanunlardan birisi olduğunu ifade eden Polat, şöyle devam etti:

“Ormancılık, polis, asker ve diğer güvenlik güçleri kadar önemli bir görev ve meslektir. Silah kullanmak zorunda olduklarından diğer kolluk görevlilerine tanınan olanakların orman muhafaza memurlarına da sağlanması gerekmektedir. Orman muhafaza memurları, ağaçlandırma ve fidan dikimi, orman kadastro ve izin sahalarının kontrolü, orman zararlıları ile mücadele faaliyetleri ile orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi gibi birçok idari görevin de yerine getirilmesinde fiilen arazide aktif olarak görev yapmaktadırlar. Orman muhafaza memurlarının sayısı, 2000’li yılların başlarında 12.500’lerde ve odun üretim miktarı 5.000.000 m3 civarındayken, şu an 4.500 kadar orman muhafaza memuruna karşılık odun üretim miktarı 30.000.000 m3 sınırına dayanmaktadır. Orman muhafaza memurları, görevleri gereği 7/24 esasına göre çalışıp gece, gündüz, yaz, kış, arazide yangın ve kaçakçılıkla mücadele etmektedirler.”

 

“SAYILARININ ARTIRILMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA VAR MI?”

Yıllara göre üretim miktarı artarken, orman muhafaza memuru sayısının azaldığına dikkat çeken Polat, “Ormanlarımızın korunması açısından önemli görevleri olan orman muhafaza memuru alımının arttırılması yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır? Orman muhafaza memurlarının önceliği üretim ve ticaret odaklı çalışmak mıdır?” diye sordu. Polat, orman muhafaza memurlarının sorunlarını çözebilmek için güncel bir yönetmelik olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, çalışma şartları ve saatleri ile ilgili bir düzenleme yapılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.

 

“KOLLUK KUVVETLERİYLE AYNI HAKLAR TANINACAK MI?”

Orman muhafaza memurlarının arazi görevine çıktıkları gün ve saatlere uygun olarak arazi tazminatlarının verilip verilmediğinin açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Bu konuda bir aksaklık yaşanmakta mıdır? Bir aksaklık varsa nasıl çözülmesi düşünülmektedir?

-Orman muhafaza memurları zorlu arazi koşullarında yangın ve can güvenliği gibi tehlikeli görevleri olmasına karşılık neden fiili görev tazminatından yararlanamamaktadırlar?

-Orman muhafaza memurları silah taşımakta ve kolluk kuvvetleri ile emsal görev yapmaktadırlar. Orman muhafaza memurlarının kolluk kuvvetlerine sağlanan haklardan faydalanmaları ile ilgili gündeminizde bir çalışma bulunmakta mıdır?

-Yangın ve koruma hizmetlerinde çalışan orman muhafaza memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına alınması, teknik işler yapan orman muhafaza memurlarının ise teknik hizmetler kadrosunda görev yapmaları konusunda bir çalışma bulunmakta mıdır?”

Yorumlar (0)