CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL'DEN SAĞLIK TEKLİFİNE ELEŞTİRİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sağlıkta bazı düzenlemeleri içeren 44 maddelik kanun teklifinin komisyon görüşmeleri öncesinde, “Türk Tabipleri Birliği’nin rahatsız olduğu maddeler var.

Vekil Haberleri 05.11.2018, 11:24 05.11.2018, 11:24
CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL'DEN SAĞLIK TEKLİFİNE ELEŞTİRİ

Türk Eczacıları Birliği’nin karşı olduğu maddeyi geçirmeye çalışıyorlar. Hem eczacının, hem hastanın, hem vatandaşın haklarına meclis eliyle bir saldırı var. 5’inci madde aslında ‘ağaç kökü yesinler’ maddesi. Kamudaki görevlerinden ihraç edilmiş ama haklarında dava açılmamış, açıldıysa da beraatla ya da takipsizlikle sonuçlanmış yani suçsuzlukları ispatlanmış kişilerin kamuya iade edilmeleri gerekirken, bu kişilerin kamuda değil diğer yerlerde de mesleklerini yapmalarını engel olan bir yaklaşım sergiliyorlar” dedi. Özel, “Kamunun, hastanın, sağlık hizmeti sunanların yararına değişiklikler olursa olumlu katkı vermeye yoksa itiraz etmeye ve direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

SARAY İLE AKP GRUBU ARASINDA MUVAZAALI İLİŞKİ VAR

Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve bugün görüşmelerine Sağlık Komisyonu’nda devam edilecek 44 maddelik sağlık teklifine ilişkin olarak, “Sağlık Komisyonu’nda bir torba var. Torba yasa, farklı farklı konularda birden çok bakanlığın hızlı yasama yapmak için her şeyi bir torbaya atmasıdır. Peki, Meclis’te artık sadece milletvekilleri teklif verdiğine göre o teklifin altına imza atan milletvekilleri farklı kurumların tespit ettikleri ihtiyaçları kendiliklerinden nasıl tespit edebiliyor? Bakanlıklarda kanun tasarısı hazırlanmaması, sadece milletvekilleri tarafından teklif edilmesi ve bunun meclisin itibarını güçlendireceği, yasama ve yürütme arasında ciddi bir ayrılık oluşturacağı yalanı, bir kez daha tescil ediliyor. Sarayda pişiriyorlar, milletvekillerine imza attırıyorlar, bakan yardımcısına da savunduruyorlar. Bu, usule yönelik itirazımız. Referandum sürecinden beri kim doğruyu söylüyor, kim vatandaşı yanıltıyor, kim anayasanın arkasından dolaşıyor, kim bugün görüldüğü muvazaalı ilişki kuruyor? Sarayla AKP grubu arasında muvazaalı ilişki vardır. Bunlar anayasaya karşı gizli işbirliği yapıyorlar. AKP milletvekillerini sarayın emir eri olarak kullanıp, Meclisin yetkisine tecavüz ediyorlar” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

AĞAÇ KÖKÜ YESİNLER MANTIĞI DEVAM EDİYOR

“Türk Tabipleri Birliği’nin rahatsız olduğu maddeler var. Türk Eczacıları Birliği’nin karşı olduğu maddeyi geçirmeye çalışıyorlar. Hem eczacının, hem hastanın, hem vatandaşın haklarına meclis eliyle bir saldırı var. Sağlık hakkı açısından sıkıntılı durum var. 5’inci madde aslında ‘ağaç kökü yesinler’ maddesi. Kamudaki görevlerinden ihraç edilmiş ama haklarında dava açılmamış, açıldıysa da beraatla ya da takipsizlikle sonuçlanmış yani suçsuzlukları ispatlanmış kişilerin kamuya iade edilmeleri gerekirken, bu kişilerin kamuda değil diğer yerlerde de mesleklerini yapmalarını engel olan bir yaklaşım. ‘Mahkeme bunlara ne derse desin, bizim önyargımız, yargının kesin yargısından ileridir, bunlar ağaç kökü yiyecekler’ mantığı devam etmektedir. Komisyon bugüne ertelendi. Kamunun, hastanın, sağlık hizmeti sunanların yararına değişiklikler olursa olumlu katkı vermeye yoksa itiraz etmeye ve direnmeye devam edeceğiz.

SAĞLIKTA ŞİDDET DÜZENLEMESİ MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA YENİDEN DÜZENLENMELİ

Öte yandan teklifte sağlıkta şiddeti önleyeceği ileri sürülen maddenin, sağlıkta şiddeti önlemeyeceği ortada. Türk Tabipleri Birliği’nin de katkılarıyla milletvekillerimiz tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan sağlıkta şiddeti caydırıcı hale getirecek ve önleyecek bir teklifimiz halen komisyonda bulunuyor. Eğer sağlıkta şiddetin önlenmesi hedefleniyorsa, bu düzenleme meslek örgütlerinin de talebi doğrultusunda yeniden düzenlenmek durumundadır.”

Yorumlar (0)