CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL, KIŞLADAKİ ZEHİRLENME VAKALARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 16 Kasım günü Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay Komutanlığı Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası’nda görev yapan askerlerin gıda zehirlenmesi yaşaması olayını TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 18.11.2018, 11:41 18.11.2018, 11:41
CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL, KIŞLADAKİ ZEHİRLENME VAKALARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Aynı kışlada geçen yıl da gıda zehirlenmesi yaşandığına dikkati çeken Özel, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, “16 Kasım 2018 günü Manisa’da yaşanan ve 21 askerin hastaneye kaldırılmasına neden olan gıda zehirlenmesinin sebebi tespit edilmiş midir? Zehirlenmeye kışlada askerlere verilen hangi besin neden olmuştur? 16 Kasım 2018 günü zehirlenmenin yaşandığı kışlada yiyecek temini hangi usulle yapılmakta, hangi firmalardan karşılanmaktadır? Kışladaki gıda denetimi en son ne zaman yapılmıştır?” sorularını yöneltti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 16 Kasım günü Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan gıda zehirlenmesi vakasını TBMM gündemine taşıdı. Özel, şunları kaydetti:

2017’DE AYNI KIŞLADA YENİDEN YAŞANDI

“16 Kasım 2018 günü Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay Komutanlığı Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası’nda görev yapan askerlerin 21’i akşam yemeğinin ardından mide ve baş ağrısı şikayetiyle Merkezefendi Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştır. Akşam yemeğinde kıymalı patates, çorba, bulgur pilavı ve puding tüketen askerlere hafif besin zehirlenmesi teşhisi konmuş, Manisa Valisi Ahmet Deniz, konuya ilişkin olarak, ‘Herhangi bir askerimizde hayati tehlike yok. Herhangi sıkıntılı bir durum yok’ açıklaması yapmıştır. Mayıs 2017’de aynı kışlada bini aşkın asker rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış, 1 er de yaşamını yitirmiş, aynı dönemde benzer şikayetler Manisa’daki diğer kışlalarda da görülmüştür.”

CANİKLİ’NİN AÇIKLAMALARINI ANIMSATTI

Özel, önergesinde dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin Kasım 2017’de yaptığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları olan yiyecek, malzeme, erzak tedariki konularıyla alakalı olarak önemli bir konsept değişikliğine gidiyoruz şu anda. 2018’den itibaren bütün tedarik ihtiyacımızı öncelikle kamu kurumları ve kamu kurumu özelli alan kuruluşlardan temin edeceğiz. Et, et ürünlerinin tamamını Et ve Süt Kurumu’ndan satın alacağız, hububat ihtiyacımızı Tarım Kredi Kooperatifi’nden sağlayacağız. Zeytinyağı, siyah zeytini, yeşil zeytini, kuru inciri MARMARABİRLİK ve TARİŞ’ten karşılayacağız. Ayçiçek yağını Trakya Birlik’ten karşılayacağız. Çayı ÇAYKUR’dan. Kamu kurumu ve kamu kurumu özelliği olan kuruluşlar tarafından üretilmeyen diğer ürünlerde ise açık ihale yöntemiyle, herkesin her firmanın girebileceği ihale yöntemi başlattık” açıklamalarını anımsattı.

 

 

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINACAK

Özel, Bakan Akar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, “Dönemin Milli Savunma Bakanı Canikli tarafından Kasım 2017’de sözü edilen konsept değişikliğine gidilmiş midir? Gidildiyse 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yiyecek, malzeme ve erzak tedariki hangi kamu kurumu ve kamu kurumu özelliği olan kuruluşlar tarafından hangi oranlarda karşılanmıştır? Kamu kurumu özelliği olan kuruluşlar tarafından üretilmeyen diğer ürünlerde ihaleyi hangi firmalar kazanmıştır? Hangi firmalardan ne kadar erzak tedariki yapılmıştır? Manisa ilindeki kışlalarda 2017 yılında yaşanan besin zehirlenmelerine ilişkin idari rapor tamamlanmış mıdır? Tamamlandıysa bu zehirlenmelerden kim kusurludur? Yapılan idari soruşturma neticesinde görevden alınan ya da ilişiği kesilen bir personel bulunmakta mıdır? 16 Kasım 2018 günü Manisa’da yaşanan ve 21 askerin hastaneye kaldırılmasına neden olan gıda zehirlenmesinin sebebi tespit edilmiş midir? Zehirlenmeye kışlada askerlere verilen hangi besin neden olmuştur? 16 Kasım 2018 günü zehirlenmenin yaşandığı kışlada yiyecek temini hangi usulle yapılmakta, hangi firmalardan karşılanmaktadır? Kışladaki gıda denetimi en son ne zaman yapılmıştır? Kışlanın mutfağın hijyenik olup olmadığı noktasında rutin bir denetleme yapılmakta mıdır? Yapılan denetlemeler sonrasında olumsuz bir bulguya rastlanmış mıdır? 2018 yılında Türkiye genelinde askeri tesislerde ve kışlalarda kaç gıda zehirlenmesi vakası yaşanmıştır? Bu vakalar hangi kışlada hangi tarihte yaşanmış, kaç personel etkilenmiştir? Yaşanan gıda zehirlenmelerine ilişkin olarak açılan idari soruşturmalar neticesinde kusuru bulunan personel tespit edilmiş midir? Kaç personel görevden alınmıştır? Benzer olayların bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır? Kışlalarda gıda kontrolü yapmakla görevli gıda kontrolü müfreze komutanlıklarının kapatıldığı iddiaları doğru mudur? Kapatıldıysa neden kapatılmıştır?” sorularını yöneltti.

Yorumlar (0)