CHP'li Özgür KARABAT:AKP, BİR BANKANIN DAHA ÜZERİNE ÇÖKTÜ!

“Türkiye Kalkınma Bankası Kanunu, bankaya özel düzenlemeler ve istisnalar içeriyor. En önemlisi de bankayı denetleyen mekanizmaları, kanunları devredışı bırakıyor. AKP iktidarı öteden beri denetlemeden, yasalardan öcü gibi korkuyor! Madem temiz bir iş yapıyorsunuz neden denetlenmekten korkuyorsunuz.

Vekil Haberleri 11.10.2018, 12:36 11.10.2018, 12:36
CHP'li Özgür KARABAT:AKP, BİR BANKANIN DAHA ÜZERİNE ÇÖKTÜ!

Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Dün gece geç saatlere kadar süren görüşmeler neticesin AKP oylarıyla kabul edilen kanun teklifine CHP başta olmak üzere muhalefet partileri pek çok itirazda bulundu.

Kanun teklifiyle ilgili genel kurulda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yapılandırma adı altında yeni tasfiye operasyonu yaşandığını iddia etti.

“Devlet bankaları yandaşlara verdikleri batık kredilerle, ucuz döviz skandallarıyla gündemden düşmemişken bu ‘başarılı’ banka yönetimiyle gözlerimizi yaşartan iktidar yeni bir banka düzenlemesiyle karşımıza çıkıyor!” diyen Karabat, teklifin özellikle çalışanlar aleyhine çok sayıda sorun barındırdığını da vurgulayarak şunları ifade etti:“Kalkınma Bankasının mevcut yapısı çalışanlar aleyhine tasfiyesi ediliyor. Yıllardır kariyerlerini bu sektör üzerinde şekillendiren banka emekçilerini kapı önüne koymuyor; ama onlar kendi uzmanlık alanları ve kariyer planlamaları dışında bir alanda çalışmaya zorlanıyor.” dedi.

Sendikaların Uyarıları Dikkate Alınmadı

Bütçe Komisyonunda ilgili sendikaların maddeler bazında itirazlarını ilettiklerini de hatırlatan Karabat, bu önerilerin dikkate alınmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  “Banka çalışanlarıyla ilgili olarak yapılan düzenleme ve geçiş hükümlerinin, personelle ilgili kazanılmış hakların korunması ve yetişmiş insan kaynağının israfına yol açmadan gerçekleştirilmelidir.” diyen Karabat, Bu kanunla bazı çalışanların, mevzuattan kaynaklanan ve geçmişten gelen problemlerinin geçiş hükümlerinin uygulanması sırasında daha karmaşık ve çözümsüz hâle geleceğini de ifade etti.

Kanun ve Yasa Tanımıyorlar

Konuşmasında özellikle bankanın borçlanma kapasitesinin bugüne kıyasla ciddi oranda artırıldığına dikkat çeken Karabat: “Gelecekte bu borçların kime fatura edileceğini de öngörmek için kâhin olmaya gerek yok. Halkımız yoksullukla, ülke krizle boğuşurken AKP iktidarı sermayeye ve yandaşlara hizmet verecek, kuralsız, kontrolsüz bir banka oluşturmaya çalışıyor. Buna katılmamız mümkün değil.” dedi

Yorumlar (0)