banner773

CHP’Lİ ÖZER’DEN TİCARET BAKANINA DOMATES ÇIKIŞI

Rusya, domates alım kotasını 200 bin tona yükseltti. Bakan Pekcan “Yoğun girişimlerimizin sonucu” dedi. Süreci başından beri takip eden CHP’li Özer sert çıktı: 5 bin ton domates 1 ay Rusya’da bekledi, almadılar çöpe gitti! Bakandan çıt yoktu, şimdi artan kotanın mimarı oldu

Vekil Haberleri 26.02.2020, 13:17
CHP’Lİ ÖZER’DEN TİCARET BAKANINA DOMATES ÇIKIŞI

5 bin ton domatesimizi sınırdaki 1 aylık bekleyişi sırasında almayan ve toplamda 250 domates TIR’ın çıkış noktası Antalya Kınık Hali’ne dönmesi sonrasında Rusya, Türkiye’ye uyguladığı domates kotasını 150 binden 200 bin tona yükseltti.

Süreci başından itibaren takip eden CHP Antalya Milletvekili bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “5 bin ton domates ziyan oldu, milyonlarca lira zarar edildi. Artması memnuniyet verici ama bu kota tamamen kaldırılmalı. Gerçek başarı kotanın kaldırılmasıdır” dedi.

 

SEKTÖR KENDİSİNİ YALNIZ HİSSETTİ

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kota artırımına ilişkin sözlerine de değinen Özer, haftalardır konuyla ilgili bir resmi açıklama yapılmamasına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Rusya’nın domates yüklü TIR’larımızı kapısında beklettiğini, domateslerin çürüyeceğini, büyük zarar edileceğini söyledik, sektörün kendisini yalnız hissettiğini söyledik ama hiçbir açıklama gelmedi. 5 bin ton domates ziyan oldu, milyonlarca lira zarar edildi ve Rusya, kapısında günlerce beklettiği domateslerin geri dönmesinin ardından ilgili kararnameyi çıkardı. Kotanın artırıldığı haberi çıkınca da sayın bakandan hemen açıklama geldi; bakanlığın yaptığı yoğun girişimler sonucunda kotanın 200 bin tona çıkarıldığını adeta müjdeledi. Sayın bakandan bir aydır çıt yoktu, şimdi artan kotanın mimarı oldu.”

 

NEDEN ZARAR EDİLMESİ BEKLENDİ?

 

CHP’li Özer, ocak ayında Rusya Tarım Bakanlığının kota artırılmasını talep ettiğine dair çıkan haberleri de hatırlatarak şöyle devam etti:

“Rusya’nın domates kotasının 50 bin ton daha artırılmasına ilişkin açıklamasından bu yana 25 gün geçti, Ticaret Bakanlığımızdan hiç ses çıkmadı. Görüyoruz ki, Rusya’nın zaten kota artırımına gönlü varmış. Yani sayın bakanın yoğun bir girişimde bulunmasına bile gerek yokmuş. Peki, o halde neden bizim domatesler çöpe gittikten ve sektör milyonlarca lira zarara uğratıldıktan sonra kota artırıldı? İdlib krizinin bu duruma bir etkisi oldu mu? Rusya neden dalga geçer gibi kapısında günlerce bekleyen domateslerin geri gelmesi sonrası kotayı artırdı? Neden Rusya konusunda üreticilerimiz ve ihracatçılarımız yalnız bırakıldı? Ticaret Bakanlığımız bu kotanın tamamen kalkması için ne zaman yoğun girişimlerde bulunacak?”

Yorumlar (0)