banner773

CHP’Lİ ÖZER: OLİMPOS MASASI KURULSUN, TARAFLAR PAKT İMZALASIN!

CHP’li Özer’den Olimpos için sağduyu çağrısı geldi: “Bir Olimpos Masası oluşturulsun! Yöre halkı, belediye, ilgili kurumlar ve plana karşı görüş bildirenler en doğru kararı birlikte versin! Halk doğalı koruyacağına, belediye yeni kaçak yapılara göz yummayacağına dair pakt imzalasın, örnek olsun!”

Vekil Haberleri 21.05.2020, 13:40
CHP’Lİ ÖZER: OLİMPOS MASASI KURULSUN, TARAFLAR PAKT İMZALASIN!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Olimpos antik kentinin 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak korunan alanında sit derecesinin 3’e düşürülmesi ve Koruma Amaçlı İmar Planının onaylanması bazı tartışmalara neden oldu. Yöre halkı ve belediyeler konuya sıcak bakarken, Antalya Kent İzleme Platformu planla ilgili olumsuzlukları içeren bir rapor açıkladı. Raporda antik kentin korunması gereken alanında yeni yapılaşmalara engel olunamayacağı ve doğal yapının geri dönüşsüz şekilde örtüleceği belirtilerek belediyelerde askıya çıkan plana itiraz çağrısında bulunuldu. Tartışmalar sürerken TBMM Çevre Komisyonu üyesi olan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’den bir sağduyu çağrısı geldi. Sit derecesinin düşürülmesi ve imar planındaki emsal değerlerin teknik olarak yeniden gözden geçirilmesinden yana olduğunu belirten Özer, bir sağduyu masası oluşturulmasını teklif etti.

ORTAK BİR KARARLA YANLIŞLAR DÜZELTİLSİN

“Bugün Olimpos’u dünya tanıyor, bu unutulmamalı” diyen Özer şu ifadelerde bulundu:

“Burada sadece yöre halkı öyle istiyor diye hareket edemezsiniz ama onların taleplerini gözardı ederek de bir yere varamazsınız. Hem yörede yaşayanlar, hem de koruma görevi ve sorumluluğu olanlar ortak bir çözümle yol almalıdır. Bunun için bir Olimpos Masası oluşturulması belki de en güzel yöntem olacaktır. Bu bir sağduyu masası olur; yöre halkı, yerel yönetimler, ilgili kurumlar ve bu planlamanın yaratacağı olumsuzlukları dile getiren uzmanlar birlikte yanlışları düzeltebilir ve en doğru kararı yine birlikte verebilir. Hatta halk doğal yapıyı ve tarihi koruyacağına, belediyeler ise yeni kaçak yapılara göz yummayacağına dair bir pakt imzalasın! Bu pakt Olimpos girişine asılsın! Böylece başka yerlere de örnek olunur. ”

HATALAR TEKRAR EDİLİRSE FARKIMIZ KALMAZ

Ortak aklı her zaman savunduklarını ve doğru yol olarak gördüklerinin altını çizen CHP’li Özer, “En az otuz senedir halkın hataları ile yerel yönetimlerin öngörüsüz ve kontrolsüz davranmaları neticesinde bugün karşımızda kaçak yapılaşma köyü Olimpos var. Yıllar sonra yönetime gelen CHP’li belediyelerden beklenen, tüm bu hataların düzetilmemesidir. Hatalar tekrar edilirse, ne farkımız kalacak?” diye konuştu. Özer şöyle devam etti: “Şunu da unutmamak gerek, burada yıllardır ilgili kurumlar bir yandan kaçak yapılar hakkında tutanak tutup yıkım kararı vermiş ama bir yandan da elektrik bağlamış, su bağlamış, içki ruhsatı vermiş. Doğal olarak şimdi bu kurumlar kalkıp tüm kaçak yapılar yıkılacak kararını da çıkaramıyor.”

*****

TARAFLARIN GÖZÜNDEN OLİMPOS PLANI

YÖRE HALKI NE İSTİYOR: Gazeteci Yusuf Yavuz’a konuşan Yazır Köyü eski muhtarı Halil Karataş halkın imar planına olumlu bakmasının nedenini şöyle anlattı: “1997’de arazilerimizin tapusunu aldık ama arazilerimiz arkeolojik sit alanının içinde kaldı. Sonra turizm hareketi oluştu ve insanlar arazilerine ufaktan ağaç evler, bungalovlar yapmaya başladı. Sonra içine banyo- tuvalet eklenirken yapılar iki katlı olmaya, ebatları büyümeye başladı. Derken iş giderek kontrolden çıktı, biri yapınca diğeri daha büyüğünü yaptı. Ardından altyapı ve yol sorunu başladı. Burası sit alanı olduğu için bir kanalizasyon bile yapılamıyor.”

BELEDİYENİN AMACI NE: Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu: “Planlanmış bölge III. Derece Arkeolojik Sit alanında kalmakta olup Tarihi Olympos Antik Kentini etkilememektedir. Kıyı bandında ve deniz kenarında herhangi bir planlama yapılmamıştır. Ayrıca planlanan alan şahsi mülkiyetleri içermekte olup Devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan yerlere dokunulmamıştır. Olympos Antik Kenti Kazı Başkanlığının desteği ve önerileri de dikkate alınmıştır. Buradaki amaç daha önceden var olan ve halen yapılmakta olan çarpık yapılaşmanın önüne geçmektir, inşaat artışını engellemektir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Aksoy: “Planın dışında kalan alanlar ve planın içinde yeşil alan ve yol güzergâhında kalan binalar zaten yıkılacak. Orada uygunsuz binaların yıkımının önünü açıyoruz. Diğerleri de plan çerçevesinde resmileşmiş olacaklar.”

OLUMSUZLUKLAR NELER: Antalya Kent İzleme Platformu’nun raporunda dikkat çekici ifadelerden bazıları şöyle: “Hali hazırda imara açılan alandaki yapılaşmanın tamamı kaçaktır. Kaçak olarak oluşturulan yatak sayısı 4000 adet civarındadır. İzlenen yol kaçak yapılaşmayı daha da hızlandıracak, Arkeolojik Sit Alan ve Milli Parkta yapılaşma baskısını artıracaktır. Olympos Irmağı'nın yatak değişikliklerinin belgelenmesini mümkün kılacak paleo-coğrafik etütlere ihtiyaç vardır. Bu gerçekleşmediği sürece ilgili alanda arkeolojik sondajlarla olası kültür tabakalarına ulaşma hedefi ancak rastlantısal olarak mümkündür ve bu nedenle geri dönüşü mümkün olmayan tahribatları beraberinde taşıyabilir. İmar planında öngörüldüğü gibi ‘mütemadi taş örgü duvar’, su basman üzerine ‘taş, ahşap vb. doğal malzemeden inşa edilecek yapılar’, arkeolojik kalıntı potansiyeli olan doğal yapıyı geri dönüşsüz bir şekilde örtecektir. Hatırlanacağı üzere bu alanın cazibe merkezi olması çekirdek antik kente yakınlık, tampon bölge ihtiyacına bağlı olarak bakir kalmış eşsiz bir doğal ortam, asgari bir maliyet ile deniz, güneş, eşitlik ve özgürlük duygularının dünya çapında yaygınlaşması ile mümkün olmuştur.”

Yorumlar (0)