CHP'Lİ ÖZER ÇOCUK ADALET SİSTEMİNİ MECLİSE TAŞIDI

Bir komisyon kurularak Meclis’te çocuk adalet sisteminin araştırılması yönünde önerge veren CHP’li Aydın Özer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Çocukların birey olarak kendilerine adaletli davranılmasına hakları var” dedi.

Vekil Haberleri 19.11.2018, 14:24 19.11.2018, 14:24
CHP'Lİ ÖZER ÇOCUK ADALET SİSTEMİNİ MECLİSE TAŞIDI

Çocuk hakları savunucularının sıkça dile getirdiği çocuk adalet sistemiyle ilgili Meclis’e bir araştırma önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Adalet Bakanlığının çocukları kapsamına alan cinsel dokunulmazlık genelgesinin olumlu ancak eksik olduğunu söyledi. Daha önce de TBMM’de Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu adıyla daimi bir ihtisas komisyonu kurulmasına dair kanun teklifi veren CHP’li Özer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

 

GENELGE OLUMLU AMA EKSİK ÇOK

 

“Adalet Bakanlığı tarafından başsavcılıklara gönderilen 7 maddelik genelgeyle çocuğun yüksek yararının gözetilmesine vurgu yapılması önemli. Neticede son on yıldaki çocuk istismar suç sayısı 153 bini geçmiş. Hal böyleyken bakanlığın çocukların ifadelerinin alınma şekline ve mahremiyetlerinin korunmasına yönelik nihayet bir genelge çıkarması olumlu elbette ama daha yapılması gereken çok eksik var. Öte yandan uluslararası sözleşmelere uyumlu düzenlemelere ihtiyaç var. Türkiye’de bağımsız çocuk hakları izlemesi ve ihtilafların ele alınması yetersiz. Çocukların birey olarak kendilerine adaletli davranılmasına hakları var. Bunun için konunun Meclis’te ele alınması şart.”

 

SAĞLIKLI ÇOCUK, SAĞLIKLI TOPLUM

 

Toplumsal yaşamda, hukuk sisteminde ve aile içinde çocuğun üstün yararına ve lehine anlayış geliştirmenin çocukların sağlıklı yetişmesindeki önemine vurgu yapan Özer, “Sağlıklı birey sağlıklı toplum demektir ve çocuklarını sağlıklı yetiştiren toplumların gelecekleri de sağlıklı olur. Tam da bu sebeple devletler, çocukların hakları konusunda gerekli tüm yasal düzenlemeleri yapmakla mükelleftir. Çocuklarla ilgili tüm yasal düzenlemelerde en önemli gereklilik ise çocuğun ailenin bir parçası olarak değil, birey olarak ele alınmasıdır. Bu noktada belki de en dikkate değer alan çocuk adalet sistemidir” diye konuştu.

 

İLGİLİ DÜZENLEMELER ELE ALINMALI

 

CHP’li Özer çocukların adalet sistemi ile temas ettiği andan itibaren yaşanan hak ihlalleri ve hukuka uygun olmayan uygulamaların ayrıca ele alınması gerektiğini belirterek, bu yönde bir araştırma önergesi verdiklerini hatırlattı.

“Çocuk adalet sistemi alanındaki sorunların araştırılması ve gerekli düzenlemelerin tespitine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz” diyen Özer şöyle devam etti: “Adliye koridorlarıyla küçük yaşta tanışmak zorunda kalan çocukların mağduriyet haberlerini okumamalıyız. Aile içi şiddetten cinsel istismara, boşanma davalarındaki mağduriyetlere kadar çocukların haklarına yönelik eksiklerin belirlenmesi, çocuk adalet sistemi alanındaki sorunların araştırılması gerekli. Hangi düzenlemelerde sorun var tespit edilmeli. Sağlıklı bir toplum için doğru ve keyfiyetten uzak bir çocuk adalet sistemi oluşturulmalı. Bunun için Meclis ve ilgili paydaşlar birlikte çalışmalı.”

 

ON YILDA İSTİSMAR SUÇU 153 BİNİ GEÇTİ

 

Adalet Bakanlığı verilerine göre; ceza mahkemelerinde TCK uyarınca karara bağlanan davalardaki çocuğa cinsel istismar suçu ile reşit olmayanla cinsel ilişki suçu sayılarının toplamda 153 bini geçen son on yıllık değişimi şöyle:

2007-- 3.718

2008-- 4.261

2009-- 6.415

2010-- 10.900

2011-- 14.066

2012-- 17.457

2013-- 19.754

2014-- 22.865

2015-- 21.175

2016-- 16.487

2017-- 16.041

Yorumlar (0)