CHP'li Özel, Uyar Madencilik'in yeniden faaliyete başladığı iddialarını gündeme taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, çok sayıda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı ile iş kazasından kaynaklanan tazminatını ödemeyen Uyar Madencilik’in Soma’daki ocakta yeniden faaliyete başlayarak, şlam kömürünü sattığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 06.11.2018, 11:30 06.11.2018, 11:30
CHP'li Özel, Uyar Madencilik'in yeniden faaliyete başladığı iddialarını gündeme taşıdı

Özel, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a ayrı ayrı yönelttiği önergelerinde, “Bu iddialar doğruysa şirket, faaliyetlerine devam etmekte midir? Şirket el mi değiştirmiştir? Şirket, yıllardır alacaklarını bekleyen vatandaşlarımıza borcunu ödeyecek midir? Şirketin, yıllardır perişan halde bulunan vatandaşlara borçlarını ödemesi noktasında bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?” diye sordu.

İŞÇİLER HAKLARINI ALAMADI

CHP’li Özel, ölümlü iş kazaları ve işçi alacaklarını ödememesiyle sabıkalı olan Uyar Madencilik’in Soma’daki ocakta yeniden faaliyetlere başladığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Aralık 2003’te Soma Darkale’de maden ocağı kiralayarak, sektöre giriş yapan Uyar Madencilik’e bağlı Soma’daki ocaklarda 2009 yılında 129, 2010 yılında 179, 2011 yılında 276, 2012 yılında 254, 2013 yılında 282 olmak üzere toplam 1120 maden kazası meydana gelmiş ve bu kazalarda 6 madenci yaşamını yitirmişti. Ocakta son olarak 20 Ekim 2013’te yaşanan kazada 1 işçi yaşamını yitirmiş, 26 işçi ise yaralanmıştı. Şirket, Kasım 2013’te kapandığını ileri sürerek, Soma’da 748 madencinin işsiz kalmasına neden olmuş, aradan geçen 5 yıl içinde işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları başta olmak üzere hiçbir hakkı verilmemiştir. Yine şirket çalışırken, madende gerçekleşen iş kazalarında sakat kalan madenciler de haklarını alamamışlardır” ifadesini kullandı.

ŞİRKET ÜZERİNDE MAL VARLIĞI ÇIKMADIĞI İÇİN ÖDEME YAPILMIYOR

Özel, “301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının ardından TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Ali Kandemir isimli madenci, 31 Temmuz 2007’de dinamit patlaması sonucu 2 gözünü kaybettiğini, açtığı tazminat davasının sonuçlanmadığını, şirketten kendisine ‘Ölmedin, başımıza kaldın’ denildiğini ifade etmiş, Uyar ailesinin Ermenek, Söke ve Erzurum’da faaliyetlerini sürdürmesine karşın binlerce kişinin tazminatlarını alamadığını vurgulamıştır. 2008 yılında madende yaşanan iş kazasında sol bacağı diz altından kopan İdris Sarıkaya ise, 2011 yılında tazminat davası sonuçlanmasına karşın, şirket üzerinde hiçbir mal varlığı çıkmaması nedeniyle tazminatı henüz kendisine verilmemiştir. Soma faciasında yaşamını yitiren 48 madencinin de Uyar Madencilik’ten alacaklı olarak yaşamını yitirdiği ileri sürülmektedir” dedi. Özel, şunları kaydetti:

 

 

MADEN SAHASINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI İDDİASI

Ekim 2014’te Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasının yaşandığı Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibinin de Uyar ailesinden Saffet Uyar olduğu anlaşılmıştı. Farklı kentlerde faaliyetlerini sürdüren Uyar ailesine ait şirketlerin kamuya toplam borcunun 120 milyon lirayı bulduğu dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından ifade edilmişti. Soma’daki şirketin Ersin Uyar ve İbrahim Uyar üzerine kayıtlı olduğu, bu iki kardeşin üzerinde mal varlığı bulunmaması nedeniyle tahsilat işlemlerinin yapılamadığı ifade edilmektedir. Ancak, geçtiğimiz günlerde Soma’daki faaliyetlerini 2013 yılında askıya aldığını belirten şirkete ait maden sahasında çalışma yapıldığı buradaki hurdaların satıldığı ve buradan çıkarılan şlam kömürünün TKİ tarafından satın alındığı iddia edilmektedir.”

ALACAKLARIN ÖDENMESİ İÇİN BİR GİRİŞİMİNİZ OLACAK MI?

Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ayrı ayrı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde, “Halen Uyar ailesine ait kaç maden şirketi bulunmaktadır? Bu şirketlerin faaliyet sahaları nerelerdedir? Uyar ailesine ait şirketlerde bugüne kadar kaç maden kazası yaşanmıştır? Bu kazalarda kaç madenci yaşamını yitirmiştir? Uyar ailesine ait şirketlerin kamuya toplam borcu ne kadardır? Bu şirketten alacağı bulunan toplam vatandaş sayısı kaçtır? 2013 yılında faaliyetlerine son verilen Soma’daki maden ocağında bugüne kadar kaç iş kazası yaşanmıştır? Bu iş kazalarında toplam kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Soma Uyar Madencilik’in kamuya toplam borcu ne kadardır? Bu şirketten alacağı bulunan kaç kişi vardır? Bu alacakların toplam miktarı ne kadardır? Bu alacakların ne kadarı kıdem tazminatı, ne kadarı ihbar tazminatıdır, ne kadarı iş kazalarından kaynaklı tazminattır? Soma’daki Uyar Madencilik’e ait sahalarda yeniden çalışmalara başlandığı, buradaki şlam kömürünün TKİ tarafından alındığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa şirket, faaliyetlerine devam etmekte midir? Şirket el mi değiştirmiştir? Şirket, yıllardır alacaklarını bekleyen vatandaşlarımıza borcunu ödeyecek midir? Şirketin, yıllardır perişan halde bulunan vatandaşlara borçlarını ödemesi noktasında bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?” diye sordu.

 

Yorumlar (0)