CHP'Lİ ÖZEL, MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEKİ İŞÇİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kadroya geçirilen taşeron işçilere bakanlık tarafından yayımlanan toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırı olarak izin, mesai ücreti, zam ve ikramiye gibi konularda bazı haklarını vermediğine yönelik şikayetler üzerine konuyu TBMM gündemine taşıdı. Özel, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Bakanlığınızca; Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Geçici 24’üncü Maddesi Uyarınca İşçi Statüsüne Geçirilen İşçilerin Ücret İle Diğer Mali ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri çerçevesinde bir denetleme yapılmakta mıdır? Denetleme yapılıyorsa, bu hükümlere aykırı davranan belediyeler tespit edilmiş midir?” sorularını yöneltti.

Vekil Haberleri 03.12.2018, 11:41 03.12.2018, 11:41
CHP'Lİ ÖZEL, MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEKİ İŞÇİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNİ ANIMSATTI

CHP’li Özel, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde 375 sayılı KHK ile işçi statüsüne geçirilen taşeron işçilerin yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Geçici 24’üncü Maddesi Uyarınca İşçi Statüsüne Geçirilen İşçilerin Ücret İle Diğer Mali ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri yayınlanmıştır. Buna göre, işçilere 1 Ocak 2018 – 30 Haziran 2020 dönemi arasında altı aylık dönemlerde yüzde 4 oranında zam yapılması, ekim ve nisan aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödenmesi, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için ayda 25 TL çocuk yardımı yapılması öngörülmektedir. Ayrıca aynı hükümlere göre işçilere, her ay 30 TL yakacak yardımı yapılması, öğrenim çağındaki her çocuk için 100 ila 140 TL arası öğrenim yardımı, Ramazan ve Kurban bayramlarından önce 75’er TL bayram yardımı, evlenmeleri halinde 140 TL evlenme yardımı ile normal ücretin yüzde 60 zamlısı olarak fazla çalışma ücreti ödenmesi öngörülmektedir” dedi. Özel, şunları kaydetti:

MANİSA BÜYÜKŞEHİR’DE ŞİKAYETLER VAR

“Aynı hükümler doğrultusunda hizmet süresi 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 16 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar olanlara 22 gün, 15 yıldan fazla olanlara 28 gün yıllık izin verilmesi, 45 güne kadar mazeret izni verilebilmesi, eşinin doğum yapması, evlenmesi, eşi, çocuğu, anne, baba, kardeşi ile kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümü halinde veya tabii afetten zarar görülmesi durumunda sosyal izin verilmesi öngörülmektedir. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin zam, izin ve mesai ücreti gibi konularda bu hükümlere aykırı davrandığına yönelik tarafımıza çok sayıda şikayet gelmektedir. İşçilere daha düşük oranlarda zam yapıldığı, izin haklarının verilmediği ifade edilmektedir.”

 

 

HAK KAYBINA UĞRAYAN İŞÇİLERİN KAYIPLARI TELAFİ EDİLECEK Mİ?

Özel, Aile Bakanı Selçuk’a, “Bakanlığınızca; Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Geçici 24’üncü Maddesi Uyarınca İşçi Statüsüne Geçirilen İşçilerin Ücret İle Diğer Mali ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri çerçevesinde bir denetleme yapılmakta mıdır? 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 24’üncü maddesi uyarınca işçi statüsüne kaç kişi geçirilmiştir? Denetleme yapılıyorsa, bu hükümlere aykırı davranan belediyeler tespit edilmiş midir? Bu hükümlere aykırı davranan belediyeler hangileridir? Aykırı davranan belediyelere uyarıda bulunulmuş mudur? Bu belediyelerin bu hükümler doğrultusunda toplu iş sözleşmelerini güncellemesi sağlanacak mıdır? Hak kaybına uğrayan işçilerin kayıpları telafi edilecek midir?” sorularını yöneltti.

 

Yorumlar (0)