CHP’li Özdemir: AB üyeliğimizi iyice zora sokacak ‘sansür yasası’ bu haliyle Meclis’ten geçmemelidir

CHP’li Sibel Özdemir, “Genel Kurul gündeminde olan ‘Sansür Yasası’nın da Avrupa Konseyi kriterleri ve AB müktesebatıyla çeliştiğini defalarca gündeme getirdim ve işte bizim bu uyarılarımız bu raporlara da yansıyor. Siyasi iktidar, AB Komisyonunun bu tespitlerini tümden reddetmek ve görmezden gelmek yerine gerçekten bir özeleştiri yaparak gerileme yaşanan alanlarda yapısal reformlar yapmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 13.10.2022, 20:36 13.10.2022, 20:38
CHP’li Özdemir: AB üyeliğimizi iyice zora sokacak ‘sansür yasası’ bu haliyle Meclis’ten geçmemelidir

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Üyesi Sibel Özdemir, Meclis Genel Kurulunda görüşmelerine devam edilen “sansür yasası” ile ilgili olarak Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin uyum kriterlerini ve ilkesel kararlarının yok sayıldığını ifade etti.

“‘Sansür Yasası’ Türkiye’yi Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nden biraz daha uzaklaştıracak”

“Sansür Yasası” düzenlemesini Avrupa Konseyi ve AB perspektiflerinden değerlendiren Özdemir, “Genel Kurul’da görüşmelerine devam ettiğimiz ‘sansür yasası’ ile ilgili olarak üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi, resmi aday ülkesi olduğumuz AB ve altına imza atarak bağlı olmayı taahhüt etiğimiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki ilgili hükümlerine aykırılıklar teşkil ettiğini Komisyon aşamasından itibaren gündeme getirdik. Ancak bu uyarılarımız ve önerilerimiz siyasi iktidar tarafından hiçbir şekilde dikkate dahi alınmadı” dedi.

“Sansür yasasında Venedik Komisyonu Raporu dikkate alınmalı”

“Avrupa Konseyine üye ülkelerin yasalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Konseyin ilkelerine uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlü olan Venedik Komisyonu bir acil görüş raporu yayımladığını” hatırlatan Özdemir, “Yayımlanan raporda, teklifte yer alan bazı düzenlemelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki ifade özgürlüğünü güvence altına alan bazı maddelere aykırı olduğu ve bazı düzenlemelerin ifade özgürlüğü üzerinde olası keyfî kısıtlamalar içerdiği kaydedilmiştir. Bu tespitler, özellikle teklif sahiplerinin ileri sürdüğü gibi, diğer Avrupa ülkelerinde de benzer yasaların olduğu iddiaları Venedik Komisyonu Raporu'nda ciddi şekilde eleştirilmiştir” diye konuştu.

AB Komisyonu'nun dün yayımladığı 2022 Türkiye Raporu’na da değinen Özdemir, şunları kaydetti:

“2022 Türkiye Raporu'nda da Venedik Komisyonu ile benzer eleştirilere yer verilmiştir. Ülkemizin bu tür eleştirilerle bir daha karşı karşıya kalmaması için, benim de üyesi olduğum AB Uyum Komisyonunda bu yasa görüşülerek uluslararası kurumlar ya da uluslararası imzalamış olduğumuz sözleşmelere karşı bu mevzuatın uygun olup olmadığını denetleyebileceğimizi tavsiye ettik. Ancak AB Uyum Komisyonuna bu teklif maalesef gönderilmedi. İşte bu durum, siyasi iktidarın aslında gündeminde gerçekten AB yasal mevzuatına uyum olmadığını bir kez daha göstermiştir. Ülkemizin AB üyelik sürecinden daha fazla uzaklaştıracak sansür yasası mutlaka geri çekilmelidir."

“CBHS ile gerilemeler hızlandı”

“Hali hazırda son yayımlanan Türkiye Raporu birçok alanda ciddi gerilemelerin yaşanmaya devam ettiğini kaydetmiştir. AB’nin kendi sorumluluklarını ve çifte standartlarını bir yana koyarsak, bu yılki raporda, demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksiklikler olduğu ve etkin bir güçler ayrılığı mekanizmasının olmadığı ifade edilmiştir. Yargı alanındaki gerilemenin devam ettiği kaydedilen raporda, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine (CBHS) geçişle birlikte yürütme organının demokratik hesap verebilirliğinin seçimlerle sınırlı kaldığı, sivil toplum kuruluşlarının baskıyla karşı karşıya kaldığı, insan hakları ve temel hakların kötüleştiği, özgürlüklerin keyfi olarak kısıtlandığı ve yolsuzluklarla mücadelenin çok yetersiz olduğu belirtilmektedir.”

“Özeleştiri yapılarak AB üyelik sürecimizde elimizi güçlendirecek adımlar atılmalıdır”

“Yine raporda, Türkiye'nin AB müktesebatına uyumunun çok sınırlı kalmaya devam ettiği kaydedilmektedir. Ki Genel Kurul gündeminde olan ‘Sansür Yasasının’ da Avrupa Konseyi kriterleri ve AB müktesebatıyla çeliştiğini defalarca gündeme getirdim ve işte bizim bu uyarılarımız bu raporlara da yansıyor. AB uyum Komisyonunda görüşerek ülkemizi uluslararası alanda raporlara da yansıyan itibar kaybını önleyebilirdik. Fakat bu önerimiz dikkate alınmadı. Siyasi iktidar, AB Komisyonunun bu tespitlerini tümden reddetmek ve görmezden gelmek yerine gerçekten bir özeleştiri yaparak gerileme yaşanan alanlarda yapısal reformlar yapmalıdır. Yapılan reformlarla birlikte, AB üyelik sürecimizde elimizi güçlendirecek adımlar atmalıdır.”

Yorumlar (0)