CHP'Lİ ORHAN SÜMER: ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI HAYATIN HER ALANINA KATMAK ZORUNDAYIZ

Dünya Engelliler Günü’nde ülkemizdeki engelli vatandaşlar hayatın her alanında sorunlarla karşı karşıya bulunuyor.

Vekil Haberleri 02.12.2018, 11:18 02.12.2018, 11:18
CHP'Lİ ORHAN SÜMER: ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI HAYATIN HER ALANINA KATMAK ZORUNDAYIZ

CHP’li Sümer, “Engelli vatandaşların önlerindeki hukuki, sosyal ve fiziki engeller kaldırıldığında, onlara güvenilip fırsatlar verildiğinde, sanattan spora, girişimcilikten üretime kadar tüm alanlarda gurur verici başarılara imza attıkları bildiğimiz, gurur duyduğumuz bir gerçektir” dedi.

 

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer, ülkemizdeki engelli vatandaşların başta istihdam ve eğitim olmak üzere hayatın her alanında sorunlar yaşadığını belirtti. Sümer, devletin öncelikli görevinin, engelli vatandaşları hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almalarını ve onları üreten birer birey olmalarını sağlamak olduğunu vurguladı.

Sümer, Dünya Engelliler Günü’nde yayınladığı yazılı mesajında engelli olmanın tüm zamanların ve toplumların değişmez bir gerçeği olduğuna dikkat çekerek, “Toplumları oluşturan bireylerin, hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanabilmesi, iş, eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal haklar yönünden ayrımsız tüm vatandaşların faydalanması; ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde çok önemli bir göstergedir” dedi.

BAKANLIK’TA BİLE “ENGEL’

Çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmayı hedefleyen ülkemizdeki engelli vatandaşların, hayatın hemen hemen her alanda sorun yaşadığını vurgulayan Sümer, şöyle devam etti:

“Engellilerin en önemli sorunlarının başında ise istihdam gelmektedir. Engellilere yönelik istihdam politikaları, kamuda büyük ölçüde kota sistemine dayanmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı’nın en son açıkladığı Mart 2018 verilerine göre, kamuda açık engelli memur kontenjanı 11 bin 317 kişidir.  Engelli vatandaşlarımızın istihdamından sorumlu ve bu konuda örnek olması gereken dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda dahi engelli memur kontenjanı 75 olmasına karşın, sadece 13 engelli memur çalışmakta, 63 engelli memur kontenjanı ise boş durumdadır. Engelli işçi çalıştırmayan işverenlere verilen cezalar çok fazla caydırıcı olmadığı için ne yazık ki işverenler de bu kurala uymamaktadır. Dolayısıyla, engelli vatandaşlarımız özel sektörde de yeteri kadar istihdam olanağı bulamamaktadır”

EĞİTİMDE SORUNLAR

Engelli vatandaşların sorunlarından bir diğerinin de eğitim ve rehabilitasyon olduğuna dikkat çeken Sümer, “Engelli vatandaşlarımıza yönelik özel eğitim veren okulların ve öğretmenlerin sayısı son derece yetersizdir. Bakıma muhtaç engellilere yönelik sosyal bakım hizmetleri ve mesleki rehabilitasyon merkezleri de çok yetersizdir” dedi.

DEVLETİN GÖREVİNİ HATIRLATTI

Devletin öncelikli görevinin, engelli vatandaşları hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almalarını ve onları üreten birer birey olmalarını sağlamak olduğunu hatırlatan Sümer, “Engelli vatandaşların önlerindeki hukuki, sosyal ve fiziki engeller kaldırıldığında, onlara güvenilip fırsatlar verildiğinde, sanattan spora, girişimcilikten üretime kadar tüm alanlarda gurur verici başarılara imza attıkları bildiğimiz, gurur duyduğumuz bir gerçektir.  Bu duygu ve düşüncelerle, engelsiz bir Türkiye, engelsiz bir toplum, engelsiz bir gelecek için mücadele eden tüm vatandaşlarımızın ve önündeki engelleri azimle, inançla aşan tüm engelli kardeşlerimin ve kıymetli ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor; sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hayat diliyorum” dedi.

 

Yorumlar (0)