CHP'Lİ ORHAN SARIBAL : İSTİFÇİLİK, STOKÇULUK YOK DEPOCULUK VAR

“Terörist” muamelesi gören soğan üreticilerinin ve esnafının sorunlarını dinlemek üzere Polatlı’ya giden CHP Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Bülent Kuşoğlu, yapılan baskınların üreticiyi üretimden uzaklaştıracağını vurguladılar.

Vekil Haberleri 28.11.2018, 19:01 28.11.2018, 19:01
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL : İSTİFÇİLİK, STOKÇULUK YOK DEPOCULUK VAR

Son günlerde kamuoyunda soğan fiyatları ile ilgili soğan üreticileri ve soğan ticaretini yapan depoculara karşı yürütülen baskılara karşı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Orhan Sarıbal ve Bülent Kuşoğlu sorunları yerinde tespit etmek için ülkemizin önemli üretim merkezlerinden Ankara Polatlı ilçesinde üreticiler ve depocularla buluştu.

İlk olarak Polatlı ilçesinde CHP ilçe örgütünü ziyaret eden Genel Başkan Yardımcıları Sarıbal ve Kuşoğlu ardından Polatlı Ziyaret Odasını ziyaret ettiler. Polatlı ziyaret odasında Oda Başkanı Zekai Köseoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve üreticiler soğan üretimi, soğan fiyatları ve soğanın depolanması konusunda bilgi aldılar.

Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu ziyarette yaptığı açıklamada; “Üreticilerimize ve depoculuk faaliyete yürüten firmalara karşı son günlerde denetim oldu. Denetimler sonucu hiçbir üretici ve firmaya ceza kesilmedi. Ancak üreticilerimiz kendilerine karşı yürütülen depoluyorlar, fırsatçılar gibi yaklaşımlardan son derece rahatsızlar. Önceki yıllar da soğanlarımız para etmiyordu. İlk defa bu yıl para etti. Ancak bu yıl da kuraklık ve hastalıktan dolayı rekolte kaybı yaşandı. Fiyatların artması bundan kaynaklanmaktadır. Bizler 25 yıldır soğanlarımızı depolarda muhafaza ediyoruz.  Bu iş yıllardır böyleydi” dedi.

Ziraat Odasında kısa bir açıklama yapan CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Polatlı önemli soğan üretim merkezidir. Ankara ilimiz soğan ülkemizin %19’lık soğan üretimini karşılamaktadır. Üreticilerimize karşı haksız bir baskı oluşturulmaktadır.  Bu yıl yapılan baskı ile soğan üreticimizi küstürürsek, seneye kimse soğan ekmeye cesaret edemez” dedi.

Ziraat Odası ziyareti ardından Polatlı Ticaret Borsasını ziyarete giden heyet burada depo önünde hastalıklı soğan ayıklayan tarım işçileri ile kısa bir süre sohbet ettiler. Genel Başkan Yardımcı Kuşoğlu, burada yaptığı konuşmada “Soğan fiyatlarında hastalıktan dolayı fiyat artışı var. Soğanda istifçilik, stokçuluk gibi bir durum yoktur. Soğan depolanmak zorundadır. Hükümet tarafından depoculuk yapan üretici ve firmalara karşı yapılan bu muamele yanlıştır” dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, yapılan bu denetimlerde hiçbir tüccar veya üreticiye ceza yazılmadığına dikkat çekerek; “Polatlı'da soğan kaçakçısı yok” dedi. “Depolama” ve “stoklama” kavramlarını birbirinden iyi ayırmak gerektiğini belirterek; “Depolanması, ihtiyaç için saklanmasıdır. Stoklanma, geleceğe yönelik spekülatif amaçla kar etmek için bir yere konmasıdır. Polatlı'da özellikle spekülatif amaçlı soğan stoku yok. Sadece depolanmış soğan var. 25 yıldan beri soğan Polatlı'da depolanıyor. Depodan alınıyor satılıyor. Türkiye’nin günlük tüketim ihtiyacı yaklaşık 5 bin ton, ona göre depodan alınıyor tüketiliyor. Yılda bir kere üretiliyor, yıl içerisinde 365 günde tüketilmesi lazım, sorun iktidarın bir tarım politikasının olmaması ve bunun sonucu olarak üretiminde planlayamamasıdır. Hatalı olan iktidardır. Suçunu üreticiye atmasın” dedi.

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise burada yaptığı açıklamada, “Ülkemizde geçen yıl 2 milyon 150 bin ton üretim olmuştu. Bu yıl ise 1 milyon 950 bin ton üretim bekleniyor. Ancak üretimde yaşanan kayıplar ve oluşan soğan hastalıkları nedeniyle fiyat artışı yaşanmıştır.  Ülkemizde uzun yıllardır olmayan üretim politikasızlığının sonucu soğan fiyatları ilk defa yükselmiştir. Önceki yıllarda soğanlar Sakarya Nehrine dökülürken üreticinin elinden tutmayan Tarım Bakanlığı, bu yıl üreticiler para kazanmaya başlayınca, daha önce ithalat politikası ile fiyatları baskılarken şimdi depoculara ve üreticilere baskı yapmaya çalışmaktadır. Maliyetler ortadadır. Üreticiden çıkan soğan depolandıktan sonra hale 3 TL’den aşağı bir fiyatla gelemez. Eğer soğan fiyatları kontrol edilecekse hal ve marketlerde kontrol edilmelidir” diye konuştu.

Gelecek yıl soğan fiyatlarının artacağına değinen Sarıbal, “Önümüzdeki dönemde soğan üreticisine destek verilmezse soğan fiyatları artacaktır. Bu yıl ekonomik kriz nedeniyle gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi üretim maliyetleri yükseldiğinden gelecek yıl soğan fiyatları yükselecektir. Öncelikle olarak bir üretim planlaması ve ardından üreticiyi destekleyecek politikanın bir an evvel açıklanması gerekir” dedi.

Daha sonra Polatlı Ticaret Borsasında Başkan Yahya Toplu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Sarıbal ve Kuşoğlu, burada kısa bir bilgilendirme aldı. Borsa Başkanı Toplu, kamuoyunda soğan 4 depolarının açık diğerlerinin kapalı olduğu, bununla da stokçuluk imajı verilmeye çalışıldığını, bunun yanlış olduğunu ifade etti. Sipariş aldıkça depoların açıldığını ve yükleme yaptığını kaydeden Toplu,  “Önceki yıllarda soğan para etmiyordu. Bu yıl kuraklık ve hastalıktan dolayı %30 bir kaybımız var. Üreticilerimiz ve depocularımız piyasaya ihtiyaç oldukça soğan veriyorlar” dedi.

Yorumlar (0)