CHP'li Orhan Sarıbal: BURSA'NIN HAVASI HASTA EDİYOR

Bursa'daki hava kirliliği insan sağlığını tehdit eder hale geldi.

Vekil Haberleri 01.11.2018, 11:22 01.11.2018, 11:22
CHP'li Orhan Sarıbal: BURSA'NIN HAVASI HASTA EDİYOR

Sanayi şehri olması nedeniyle yılın her günü kirli bir havaya sahip olan Bursa, havaların soğuması ve evsel ısınmanın kömürle yapılmasıyla birlikte, bu durum katlanılmaz hale geldi.

Bursa'nın hava kirliliğine çözüm olacak bir çaba da görünmüyor. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

 

Orhan SARIBAL

Bursa Milletvekili

 

Bursa şehrimiz, uzun zamandır hava kirliliği sorunu ile karşı karşıyadır. Sanayi şehri olan Bursa, sanayi tesisleri nedeniyle yılın her dönemi hava kirliliği yaşayan şehirlerden biri. Son aylarda, havaların soğumasıyla birlikte evsel ısınma için kömürlerin yakılmaya başlamasıyla, Bursa’daki hava kirliliği daha da artmış ve insan sağlığını tehdit eder boyuta gelmiştir.

Medyada yer alan haberlere göre, 29 Ekim 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava izleme istasyonu verileri, Bursa merkezindeki partiküler madde (PM10) konsantrasyonun oranının metreküpte 200 mikrogramı aştığını gösterdi. PM10 için yıllık ortalama sınır değer Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 20 (mikrogram/metreküp)  kabul edilirken, 2018 yılı için ülkemizde kabul edilen ulusal sınır 44’tür. Bursa’da partikül madde nedeniyle gözlenen hava kirliliği DSÖ sınır değerini 10 kat, ulusal sınır değerini ise neredeyse 5 kat aşmış durumdadır.

Bilindiği gibi hava kirliliği, akciğer ve mesane kanseri başta olmak üzere, çok sayıda sağlık sorununa neden olabilmektedir.

Bursa’daki hava kirliliği her yıl yüzlerce kez ulusal kirlilik sınırını aştığı halde, bugüne kadar bir çözüm bulunmamış, herhangi bir eylem planı hazırlanmamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Bursalıların sağlığını yıllardır tehdit eden hava kirliliği için herhangi bir eylem planı hazırlanmış mıdır?
  2. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 2013’te hava kirliliğinin akciğer kanseri ve mesane kanseri riskini artırdığını açıklamıştı. Yıllardır yoğun bir hava kirliliği içinde yaşayan Bursa halkının sağlığını korumak ve Bursa’daki hava kirliliğini önlemek için tedbir almayı düşünüyor musunuz?
  3. Bursa’daki hava kirliliğini önlemek için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin aldığı önlemler nelerdir?
  4. Bursa halkı, sağlığını tehdit eden hava kirliliğinden ne zaman kurtulacaktır?

 

Yorumlar (0)