CHP'li Ömer Fethi Gürer: Kanunları uygulamak, kanun çıkarmak kadar önemlidir..

Niğde Milletvekili Gürer, Çevre Kanunu değişikliği için CHP Grubu adına Genel Kurul’da konuşma yaptı

Vekil Haberleri 29.11.2018, 09:36 29.11.2018, 09:36
CHP'li Ömer Fethi Gürer: Kanunları uygulamak, kanun çıkarmak kadar önemlidir..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre Kanunu’nda Değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çıkarılan kanunları uygulanabilir kılmanın, kanun çıkarmak kadar önemli olduğunu söyledi. 

 

Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 16. Maddesi üzerinde CHP Grubu adına konuşma yaptı. 

 

YENİ İMAR KANUNUNDA BİSİKLET YOLU ZORUNLULUĞU 

 

Gürer, Yeni imar planlarında ulaşım amaçlı bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları bulunmasının zorunlu hale getirildiği, Çevre Kanunu’nun 16. Maddesini CHP olarak olumlu bulduklarını belirtti. Bisiklet kullanımının teşvik edilmesinin ülkemizin içinde bulunduğu trafik karmaşasının içinde doğru bir amaç olduğunu vurgulayan Gürer, “Ama ne kadar uygulanıyor, ona da bakmak gerekiyor” dedi. 

 

KANUN ÇIKIYOR NE KADAR UYGULANABİLİYOR?

 

TBMM’de çıkarılan ancak uygulamada sorunlar yaşanan bazı kanunlardan örnekler veren Gürer, “Çıkmış kanunların içinde imar planının da değerlendirilmesi ışığında kapalı otopark zorunluluğu var. Uyuluyor mu? Cezayı veriyorlar, otopark yapmıyorlar, bütün kaldırımlar işgal altında. Peki, bu kaldırımları kim kullanıyor? Bizler kullanıyoruz ama bakınız -3 Aralık Dünya Engelliler Günü- engelliler de o kaldırımları kullanıyor. Onlarla ilgili de bir yasal düzenleme var. Engelli araçlarının geçeceği şekilde kaldırımların yapılması gerekiyor, onlar da yapılmıyor.  Ayrıca görme engellilerle ilgili düzenlemeler var yollarda, çoğu ya bozuk ya kullanılmıyor. Öyle olunca kanunun çıkmasından çok, onun uygulayıcısı olmak önemli” dedi. 

 

İŞ KANUNU VAR AMA İŞ CİNAYETLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ 

 

İş Kanunu’nun bir bütün olarak doğru uygulanmadığı için ülkemizin iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü konumuna geldiğini anımsatan Gürer, “Önemli olan çıkacak kanunların uygulanmasıdır. Bu bağlamda 2011 yılında asbest kullanımı yasaklandı. Asbestli su borularının değiştirilmesi gerekir. O dönem Çevre ve Şehircilik Bakanımız buradan söz vermişti "Bana bildirin, derhâl değiştirelim, bu bir cinayet." demişti. Kapanan belediyelerin, belde belediyelerinin çoğunda asbestli su borularıyla hâlâ insanlarımıza su içiriyoruz. Niğde'nin Kemerhisar ve Kızılca beldelerini de Sayın Bakana ilettim ama hâlâ o su boruları değişmedi” diye konuştu. 

 

AKKAYA’DAKİ ÇEVRE FELAKETİ 

 

Niğde ile Bor ilçesinin arasındaki Akkaya Barajı’ndaki kirliliğin 16 yıldır çözülemediğini, Bor’un Kızılca köyünde kapalı sistem yapılmadığı için Bor Organize Sanayi Bölgesinin atığının köyün içinde geçtiğini belirten Gürer, sorunu sürekli gündeme getirmelerine rağmen bir türlü çözülemediğini anlattı. 

 

SİLAHLA DELİNEN YÖN VE İŞARET TABELALARI

 

Karayolları üzerinde hayvan geçişlerini işaret eden tabelaların çoğunluğunun, insanlar tarafından silahla delindiğini ifade eden Gürer, tabelaların değiştirilmesi için bütçeden ciddi miktarda para aktarıldığına dikkat çekti. Gürer, “Esas olan insanları eğitmek hayvanlara karşı, doğaya karşı, çevreye karşı. Bunların nedeni ve niçini kavrandığı zaman tabelaya gerek kalmaz. Bakınız, çoğu gelişmiş kentlerimizde de örnek olarak rastlıyoruz, araç geçişi sırasında yayayı gördü mü duran araçlar var. Ama çoğu yerde  kırmızı ışık da yansa geçip giden de var. Onun için bu konuda da eğitimin önemine inanmak gerekiyor. Çevremizi, doğamızı, havamızı korumanın ihtiyaç olduğu gibi, yapılacak düzenlemeler de örneğin çatılarda yağmur sularını sarnıca alıp bunun tekrar atık su olarak binalarda kullanılmasını sağlamayı düşünmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

 

ÇATI SULARI SARNIÇA ALINIP DEĞERLENDİRİLSİN

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, giderek çekilen ve azalan su kaynaklarına vurgu yaparak yıllar önce insanların su kaynakları yetersizken sarnıçlardan yararlandığına dikkat çekti. Gürer, şunları söyledi: “Bugün bizlerin de bunları farklı biçimde uygulayarak, atık su olarak, gri su olarak çatı yağmur sularını sarnıça alıp kullanacak düzenlemeler de yapmamız gerekiyor. Bahçe sulamada ya da evde klozetlerde bu su kullanılabilir. Bu bağlamda, daha önceki değerlendirmelerde Sayın Bakan da öneriyi doğru bulmuştu ama bugüne kadar bu konuda çalışma da yapılmadı. Anadolu'da sular çekiliyor, obruklar oluşuyor. Bir gece bir köyün ortadan kalktığını duyarsak "Ah, vah" etmenin anlamı yok. Onun için doğayı, çevreyi, insanı hep beraber koruyalım. Bu anlamda yapılan doğru çalışmalara Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman destek verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.”

 

Yorumlar (0)