banner773

CHP'Lİ OKAN GAYTANCIOĞLU:VATANDAŞTAN KAYNAK SAĞLAMAYA DEVAM EDİN

Kamuoyunda günlerdir tartışılan ücretli poşet uygulaması 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik poşetlerin satış noktalarında kullanıcılara ücreti karşılığı verilmesi ile hayatımıza girdi. Uygulama ile poşetlerin 25 kuruş ücretlendirilmesine farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. Kimi vatandaş poşete ücret vermemek adına aldıklarını montuna doldururken kimi vatandaş evinden poşet getirmeye başladı.

Vekil Haberleri 09.01.2019, 11:24 09.01.2019, 11:24
CHP'Lİ OKAN GAYTANCIOĞLU:VATANDAŞTAN KAYNAK SAĞLAMAYA DEVAM EDİN

Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, kamuoyuna düşen Çevre Komisyonu Başkanı AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın poşet fabrikası sahibi olduğu iddialarını, Çevre ve Şehircilik Bakanına sordu.

 

Vatandaştan 5 Milyar TL Kaynak Sağlanacak

 

Uygulamadaki amaç, çevreyi korumak adına, plastik poşetlerin ücretlenmesi ve bu sayede çevre kirliliğini önlenmesi iken basında yer alan haberlere göre yılda 5 milyar TL'nin üzerinde bir kaynağın da sağlanması öngörülüyor. Ayrıca  TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olan AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın poşet fabrikası sahibi olduğu iddiaları basında yer alması kamuoyu vicdanını yaralıyor.

 

Amaç Gerçekten Plastik Tüketimini Azaltmak mı?

 

Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Gaytancıoğlu, şu sorulara yanıt aradı;

 

1. Basında çıkan haberler doğru mudur? Yani

Çevre Komisyonu Başkanı, AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın poşet fabrikası var mıdır?

 

2. Ülkemizde aşırı plastik kullanılmaktadır. Bu yüzden plastik poşete yaptırım uyguluyoruz denilerek çıkarılmış olan bu yönetmelik gerçekte plastik tüketimini azaltmak amacıyla mı çıkartılmıştır?

 

3. Türkiye, çöp ithal eden ülkeler arasında kaçıncı sırada yer almaktadır?

 

4. Türkiye'nin en çok plastik çöp ithal eden ikinci ülke olduğu iddiası doğru mudur?

 

5. Türkiye, plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülkeden biri iken, bunun iyileştirilmesi yönünde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

 

 

Yorumlar (0)