CHP'Lİ OKAN GAYTANCIOĞLU:UYARIYORUM YEM FİYATLARI ARTIYOR, DAHA DA ARTACAK

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun yem fiyatlarına ilişkin açıklaması;En önemli yem hammaddelerinden biri olan buğday kepeği piyasada artık zor bulunan ürünlerden biri haline geldi.

Vekil Haberleri 18.12.2018, 14:12 18.12.2018, 14:12
CHP'Lİ OKAN GAYTANCIOĞLU:UYARIYORUM YEM FİYATLARI ARTIYOR, DAHA DA ARTACAK

Yurtiçi buğday üretimi az olunca kepek fiyatları yükselişe geçti. Bununla birlikte ithal buğday kepeğinin fiyatına da zam geldi. Bundan 1 ay önce tonu 145 $ olan buğday kepeği bugünlerde 200 $'llara kadar çıktı. Buna paralel olarak yurtiçinde tonu 700 TL olan kepeğin tonu 950-1000 TL'lere çıktı. Bugünlerde yemin çuvalına yine 4-5 TL zam geldi. 

 

Yem fiyatlarındaki artışa üretici nasıl dayanacak. Neredeyse tüm yem hammaddeleri ithal ediliyor. Dövizdeki artışla beraber zaten yem hammaddelerinin fiyatları çok yükseldi. Yurtiçi buğday, arpa ve mısır üretimindeki azalmalarla birlikte yem fiyatları sürekli artmaktadır. Çözüm nedir ? Acilen süt fiyatları artmalıdır. Süt Konseyi acilen toplanmalı ve Bakanlığın desteği ile süt üretimine teşvikler verilmelidir. Aksi taktirde şu sıralarda sıkça yapıldığı gibi süt inekleri tüm ülke genelinde kesiliyor. Sütten para kazanamayan, sattığı 1 litre sütle 1 kg yem alamayan süt üreticisi maalesef ineklerini kesiyor. Hatta birçok ilde süt ineklerinin kesimi Valiliklerce yasaklanmasına rağmen üreticiler bir yolunu bularak süt ineklerini mezbahaya götürüp kestiriyorlar. Hatta kesim için ciddi bir sıra bile oluşmaktadır. Sürekli uyarılarımıza rağmen Tarım Bakanlığı bunu görmezden gelmektedir. Bununla birlikte yine devamlı dile getirdiğimiz bir konuda taban gübre kullanımının gübre fiyatlarının yüksekliğinden ötürü azalmasıdır.

 

Yorumlar (0)