CHP'li Okan Gaytancıoğlu:Bu ülkede neredeyse on yıldan beri buğday fiyatı artmıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Tarımının Sorunları Üzerine CHP grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Vekil Haberleri 10.01.2019, 11:54 10.01.2019, 11:54
CHP'li Okan Gaytancıoğlu:Bu ülkede neredeyse on yıldan beri buğday fiyatı artmıyor

CHP’li Gaytancıoğlu konuşmasında şunları kaydetti;

“Bu ülkede neredeyse on yıldan beri buğday fiyatı artmıyor

Yapısal sorunlar çok fazla Türkiye tarımında ve on altı yıllık bir iktidar var. Bu yapısal sorunları çözmek için, on altı yıl boyunca uyumuş, yatmış, neredeyse hiçbir şey yapmamış bir iktidarla karşı karşıyayız.

Verim düşük, araziler küçük ve parçalı, su götürülmemiş, gübre götürülmemiş, teknik yönden çok sıkıntı var, ziraat mühendisleri işsiz, veterinerler ahırda değil. Bunları çözmeniz gerekirken siz bu sorunları aşırı derecede ağırlaştırıyorsunuz.

Çiftçiyi niye sevmiyorsunuz?

Girdi fiyatlarını düşürmeniz gerekirken, çiftçinin daha fazla gübreyle, mazotla, suyla, elektrikle, tohumla, ilaçla buluşması gerekirken siz bunların fiyatlarına zam yapıyorsunuz. Vergileri düşürmenize rağmen fiyatlar düşmüyor, yem fiyatları tavan yapıyor. Bu sorunları artırıyorsunuz, ürün fiyatlarını da sabitliyorsunuz. Birçok kurumu, başta Toprak Mahsulleri Ofisi olmak üzere, devre dışı bırakıyorsunuz. Kurumlar boş, bir şey yapamıyorlar; piyasalar başıboş. Bu ülkede neredeyse on yıldan beri buğday fiyatı artmıyor. Hayvan ithal, buğday ithal, her şey ithal. Planlama yok.

İthalata verilen para 18 milyar

50 milyon dönüm arazi boşken siz bu arazileri nasıl kullanacağınızı araştırmıyorsunuz, bu konuda çaba göstermiyorsunuz, işi ithalatla çözmeye çalışıyorsunuz. Tabii, orada da yandaşlar devreye giriyor, küresel sermaye devreye giriyor. Yandaşlara anahtarları teslim ediyorsunuz. Buğday ithalatını, arpa ithalatını, mısır ithalatını yandaşlar yapıyor.

Sadece 7 kalem ithalat, çiftçiye verdiğiniz destekten fazla yani buğday, arpa, mısır, tütün, soya, kırmızı et, canlı hayvan ithalatına verdiğiniz para bir yılda 18 milyar lira. Yani bu ürünleri Türkiye üretebilecekken ithalat yapıyor, siz çareyi başka yerlerde arıyorsunuz.

 

Çiftçinin desteği 36 milyar lira olması gerekirken 16 milyar destek verildi


Dün Genel Başkanımız da açıkladı, hortumcu piyasa düzeni var, siz de bu piyasa düzenine destek veriyorsunuz, ithalatla çözmek istiyorsunuz.

Hâlbuki çözüm çok kolay; üretimi desteklemek. Yasa var, yasa elinizden tutmuyor. Yasaya uyun, çiftçiye alması gereken desteği verin, borcunu silin.

Çiftçi borcu için verdiğim kanun teklifini göz ardı etmeyin

CHP olarak bir kanun teklifi verdik, dedik ki: "Çiftçinin çok fazla borcu var, en azından faizini silin, geri kalanını da dört yıla bölelim, eşit taksitlerle ödesin ve destekleme yapalım. Yasadaki hakkını verelim." Yasa ne diyor? "Tarımsal destekler gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'inden az olmaz." Gayrisafi millî hasılamız belli; 36 milyar lira destek alması gerekirken siz 16 milyar lira destek veriyorsunuz, bu sefer çiftçi borçlanıyor. Destek vermezseniz, çiftçiyi sürekli borçlandırırsanız, biz burada, sürekli, Türkiye tarımının sorunlarını çözmek için uğraşırız. Çözmek için bir gayretiniz yok ama Türkiye tarımının o kadar kolay çözülebilecek sorunları var ki çünkü dünyada tarım topraklarının fazlalığı bakımından ilk sıralarda gelen bir tarım ülkesinde yaşıyoruz. Ama nedense siz bu sorunları çözmek istemiyorsunuz. Bırakın biz çözelim. Biz bunu çözmek için elimizden geleni yapmak istiyoruz.

Yorumlar (0)