CHP’Lİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU:“BURSA’NIN DAĞI TAŞI RES’LER İÇİN KAMULAŞTIRILACAK”

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat ALTACA KAYIŞOĞLU “Bursa’da yeni kurulacak Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) çevre ve insan sağlığına etkileriyle ilgili endişelerinin olduğunu” belirterek Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Vekil Haberleri 20.07.2019, 11:27
CHP’Lİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU:“BURSA’NIN DAĞI TAŞI RES’LER İÇİN KAMULAŞTIRILACAK”

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat ALTACA KAYIŞOĞLU, Bursa’da yeni kurulacak RES’ler için ilk etapta Maksempınarı ve Korubaşı’nda birçok yerin kamulaştırılacağına dikkat çekerek, rüzgar enerji santrallerinin çevreye, tarım alanlarına ve insan sağlığına yönelik etkileriyle ilgili komisyon kurulması için önerge hazırladı.

Bütün dünyada insan ve doğa öncelikli enerji politikalarına yönelim olduğunu ve bu doğrultuda politikalar geliştirildiğini vurgulayan Nurhayat ALTACA KAYIŞOĞLU, “Temiz enerjiye evet, insan sağlığını ve çevreyi tehdide hayır” diyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Res’lerin çevre ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerine yer verilen ve TBMM Başkanlığına sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:

Alternatif ve yenilenebilir enerjiye yönelik arayışlar sonucu RES’lere olan ilgi her geçen gün artarken,  çevresel ve sağlık sorunları ise çok büyük oranda göz ardı edilmektedir. Özellikle Ege ve Marmara Bölgesinde yaygın olarak kurulumuna izin verilen RES’lerle ilgili çevresel etki değerlendirilmesinde bulunulmaması, tarım alanları ile insan sağlığı açısından olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu bölgelerde kurulan RES türbinleri, meralara, tarım alanlarına, ormanlık alanlara, kültür ve turizm bölgelerine, yaşam alanlarının çok yakınına, hatta yerleşimlerin içine dahi kurulmakta ve “Rüzgar Türbini Sendromu” denilen bir rahatsızlığa yol açmaktadır. Bu sendrom gürültü, düşük frekanslı ses ve gölge etkileri nedeniyle kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı, asabiyet gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. RES’lerin kurulacağı alanlarda gerçekleştirilen ağaç kesimleri, arazi betonlaşması, ekosistem tahribatı gibi birçok çevresel etken de eko sistemde tahribata yol açmaktadır.

-RES’ler bulunduğu bölgede rüzgarı kestiğinden ve farklı alanlara dağıttığından, mekanik etkilere neden olur ve birkaç derecelik sıcaklık değişimleri yaratarak doğallığı bozmaktadır.

-Yine rüzgar alanlarında kurulmasından ve kuşların göç yollarının üzerine inşa edilmelerinden dolayı, göç eden kuş gruplarına zararlar vermektedir.

- Özellikle çevrelerindeki uçan böceklere zarar vermektedir. Rüzgar akımlarının önüne geçtiğinden ve dağıttığından özellikle arılara büyük zararlar vermektedir.

-Rüzgar ile gelen polenlerin gitmesi gereken alanların önüne geçerek tozlaşmayı zorlaştırmaktadır.

Bütün bu nedenlerden dolayı pek çok ülke, özellikle sağlık sorunlarının oluşmaması için RES’lerin yaşam alanlarından uzaklıklarına (Setback) ilişkin yasal düzenleme yapmaktadır. Örneğin Kanada Ontario’da rüzgar parkları için 1500 m, Frankfurt’ta mülk sınırına 1610 m, İskoçya’da 2 km, Oregon’da (ABD) kentsel büyüme sınırına 3220 m. ve tekil evlerin olduğu bölgeden 1610 m, North Carolina 1.610 m, Victoria ( Avustralya) ev sınırına 2 km koşulu getirilmiştir. Yapılan son araştırmalara göre de, yeni nesil türbinlerin yaşam alanlarından, ova gibi düz alanlarda en az 2 km, tepelik alanlarda ise en az 3.2 km mesafelerde yapılması gerektiği önerilmektedir.

 

            Bütün bu gerekçeler ışığında RES’lerin kurulu olduğu alanlarda yarattığı çevre sorunları ile insan sağlığına yönelik etkilerinin araştırılması, eko sistemde yarattığı tahribatın en aza indirgenmesine yönelik gereken önlemlerin alınması ve yaşam alanları ile tarım arazileri ve meraların korunması için gereken adımların atılması amacıyla Anayasa’nın 98. İçtüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması konusunda gereğini arz ederiz.

 

  1. Bursa’nın dağı, taşı kamulaştırılacak

 

5 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararına göre acele kamulaştırma kararı alınan yerler:

 

1.      Nilüfer      - Maksempınar          101 Nolu Ada; 222, 557, 558, 561, ve 562 nolu parseller.

 

2.      Nilüfer     - Korubaşı                   101 Nolu   Ada; 14, 17, 968,919, 914, 915, 900, 849,855, 852, 853, 854, 1108, 796, 795, 793, 818, 607, 604, 603, 602, 601, 596, 595, 593, 592, 591, 590, 589, 588, 587, 577, 578, 579, 581 nolu parseller.

 

Yorumlar (0)