CHP'Lİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU ,SANAYİ BAKANINA OTOMOTİV TEST MERKEZİNİ SORDU

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU SANAYİ BAKANINA OTOMOTİV TEST MERKEZİNİ SORDU. YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİNİ HATIRLATTI.

Vekil Haberleri 13.11.2018, 12:18 13.11.2018, 12:18
CHP'Lİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU ,SANAYİ BAKANINA OTOMOTİV TEST MERKEZİNİ SORDU


GÖREV GELDİKLERİNDE PROJE ÇÖPLÜĞÜNDEN BAHSEDENLER ŞİMDİ ÇÖP DAĞLARI OLUŞTURDULAR. MERAK EDİYORLARSA BURSA-ANKARA YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ İLE OTOMOTİV TEST MERKEZİ’NİN NE OLDUĞUNU BİR BAKSINLAR.
 

BAKAN, “İŞ YAPMA KOLAYLIĞI ENDEKSİ’NDE 190 ÜLKE ARASINDA 43’ÜNCÜ OLDU, İLERLEDİ” DİYOR. BU, TEK BAŞINA ÜLKEMİZİN İYİ BİR KONUMA GELDİĞİ VE YATIRIMLARIN ARTACAĞI ANLAMINA GELMİYOR.
 

BİR HUKUKÇU OLARAK VURGULAMAK İSTİYORUM: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ENDEKSİ’NDE 113 ÜLKE ARASINDA 101’İNCİ SIRAYA GERİLEMİŞKEN, ÜLKEMİZDE MİRAS HUKUKU, MÜLKİYET HAKKI TARTIŞILIRKEN, İSTEDİĞİNİZ KADAR İŞ KOLAYLIĞI SAĞLAYIN, BU ŞARTLAR ALTINDA YATIRIM GELMEZ.


CHP Bursa Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2019 yılı bütçesinde sanayicilerin 2013 yılından bu yana temelinin atılmasını beklediği Otomotiv Test Merkezi’ni gündeme getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yapımına Yenişehir’de karar verilen Otomotiv Test Merkezi’nin ne zaman faaliyete geçeceğini sordu. Ancak Bakan’dan beklediği yanıtı alamadı.


Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerde “bütçe hakkı”na dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, AKP’li üyelere seslendi:“Şöyle dönüp bir geriye, geçmişinize bakmanızı istiyorum. 2002’de partinizi kurarken bütçe hakkını önemli temel hak ve özgürlüklerden biri olarak kabul etmiştiniz. Bu konuda düzenleme yapma konusunda çalışmalarınız vardı ve programınızda da yer alıyordu fakat geldiğimiz noktada 2017 yılında bütçe hakkını yürütmeye, yürütmeyi de tek bir kişiye teslim ederek bugün burada bütçeyi görüşüyoruz.


Dolayısıyla bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini vurgulamam gerekiyor çünkü önemli bir hak, bu hakkın tekrar Meclis’e teslim edilmesi ve olması gerektiği gibi, temel hak ve özgürlükler kapsamında Anayasa’da düzenlenmesi gerekiyor.”Onuncu Beş Yıllık Kalkın Planı’nın sona erdiğini, ancak 2019 yılı bütçesinin On Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planlı yapılmadan hazırlandığını vurgulayan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Cumhuriyet tarihi boyunca kalkınma planları hazırlanıp buna göre bütçe kanunu hazırlanmışken bugün maalesef kalkınma planı hazırlanmamış ve neye göre bir bütçe yasası hazırlandığını bilemiyoruz. Sayın Bakan, sunumunuzda diyorsunuz ki, ‘Ülkemiz, İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 190 ülke arasında 43’üncü oldu, ilerledi.’ Bu, tek başına ülkemizin iyi bir konuma geldiği ve yatırımların artacağı anlamına gelmiyor. Neden gelmiyor? Biraz önce de bahsedildi, ben de özellikle bir hukukçu olarak vurgulamak istiyorum: Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 113 ülke arasında 101’inci sıraya gerilemişken, ülkemizde miras hukuku, miras hakkı tartışılırken ki Atatürk’ün mirasıyla ilgili bu tartışmalar gündeme gelmişken, mülkiyet hakkıyla ilgili sınırlandırmalar çok kolay bir şekilde ve mevzuatlara aykırı bir şekilde yapılabilirken istediğiniz kadar iş kolaylığı sağlayın, bütün prosedürleri kaldırın emin olun ki bunu sağlamadığımız sürece bu ülkede yatırımın olması mümkün değildir. O nedenle öncelikle demokrasinin, ortak aklın ve hukukun üstünlüğünün tekrar egemen kılınması gerekiyor.            Bu ölçüyü keşke koyabilmiş olsaydınız bu sunumunuza, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ilerlemiş olduğumuzu görebilseydik, o zaman gerçekten gurur duyardık” diye konuştu.
 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesiyle ilgili görüşmelerde sanayicilerin beklentilerine de dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, “Sanayicilerimizin de beklentileri var. Sanayiciler diyorlar ki: ‘Birkaç ayda bir yapılandırma çıkıyor ve biz vergilerimizi, primlerimizi zamanında ödeyen insanlar olarak kendimizi cezalandırılmış hissediyoruz; bu konuda herhangi bir olumlu teşvik almıyoruz, bir destek almıyoruz. Yine sanayicilerimiz biriken ve yasal olarak hakları olan KDV’lerinin ödenmesini bekliyorlar, bu kriz sürecinde bu haklarının verilmesini istiyorlar; uzun süredir alamadıkları KDV alacakları var.

 


Üçüncüsü: Türk lirasına çevrilen kira kontratlarıyla ilgili bir karmaşa olduğunu, belirsizlik olduğunu ve çoğunlukla bu konuda sorun yaşadıklarını dile getiriyorlar ve özellikle de uzun vadeli krediye ihtiyaç duydukları bu dönemde Eximbank’ın ihracat yapan firmalara yedi yüz yirmi günlük verdiği kredi süresinin kısaltıldığını, iki yüz kırk güne düştüğünü, bunun da bir sorun yarattığını belirtiyorlar” uyarısında bulundu.2002’Den bu yana iktidarda olan AKP’nin ilk yıllarda Türkiye’yi proje çöplüğü olarak nitelediğini hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşlerini şu sözlerle noktaladı:“Bugün çöplüğün de ötesinde dağ hâline geldi bu projeler. Bunlardan örnek vermek gerekirse, Bursa Yenişehir’de 2013’te yapılması gereken oto test merkezi hâlâ yapılabilmiş değil, hiçbir adım atılabilmiş değil. Temeli 2012’de atılan 2016 yılında bitirileceği vaat edilen Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi neredeyse çürümeye yüz tuttu. Bunun gibi birçok proje var. Maalesef Bursa da bu konuda çok mağdur.”

 

 

 

Yorumlar (0)