CHP'li Necati Tığlı'dan Berat Albayrak'a İşsizlik Sigortası Fonu Sorusu

“İşsizlik Sigortası Fonu’ndan GAP’a aktarılan 11 milyar 500 milyon lira ve Soma Maden Faciası’nın sorumlusu Soma A.Ş’ye aktarılan 53 milyon lira geri alınmış mıdr?”

Vekil Haberleri 15.10.2018, 08:47 15.10.2018, 08:47
CHP'li Necati Tığlı'dan Berat Albayrak'a İşsizlik Sigortası Fonu Sorusu

İşsizlik Sigortası Fonu (İSF)’ndan 11 milyar liranın alınıp, üç kamu bankasının (Halkbank, Vakıfbank, Eximbank) kasalarına aktarıldığını, 3 Ekim 2018 günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bület Aksu “…Bakanlığımızın bilgisi dahilinde yapılan bir işlem değildir…” diye açıklamıştı.

 

CHP’li Tığlı, “1 Ocak 2018 ile 30 Ağustos 2018 tarihleri arasında İSF’den işsizlere “İşsizlik Ödeneği” adı altında yapılan 3.712.416 liralık ödemenin dışında patronlara “Teşvik Destek” adı altında yapılan 5.941.808 liralık ödemeyi nasıl kabul edebiliyorsunuz? İşsizlik Ödeneği dışında yapılan aktarımların, fonun kuruluş amacına aykırı olduğunu bilmiyor musunuz?” sorusunu yöneltti ve şöyle devam etti: “İSF’nin amacı ne bütçe açıklarını onarmak ne faiz ya da tahvil geliri elde etmek ne de yandaş patronlara para aktarmaktır. İSF’nin tek amacı işsiz kalan sigortalılara destek olmaktır.”

 

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu Geçici 6. maddesi kapsamında 2008 - 2013 yılları arasında İSF nema gelirlerinin belirli bölümleri "Ekonomik Kalkınma ve Sosyal Gelişme Yatırımları" doğrultusunda kullanılmak amacıyla Genel Bütçeye gelir olarak kaydedilmişti diyen Tığlı, “Ekonomik Kalkınma ve Sosyal Gelişme Yatırımları adı altında İSF’den Genel Bütçeye yapılan transferler ne kadardır? Bu aktarımların ne kadarı "ekonomik kalkınma" amaçlı, ne kadarı "sosyal gelişme" amaçlıdır?” sorusunu da yöneltti.

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a soruları şöyle:

 

-          Ekonomik Kalkınma ve Sosyal Gelişme Yatırımları adı altında İSF’den Genel Bütçeye yapılan transferler ne kadardır? Bu aktarımların ne kadarı "ekonomik kalkınma" amaçlı, ne kadarı "sosyal gelişme" amaçlıdır?

 

-          AKP iktidarı tarafından çıkartılan iki ayrı yasa ile GAP’a aktarılan 11 milyar 500 milyon lira ve 301 madencinin öldüğü Soma Maden Faciası’nın sorumlusu, Soma A.Ş’ye aktarılan 53 milyon lira geri alınmış mıdr? Geri alınmamışsa gerekçeleri nelerdir? Aktarılan paralar nedeni ile İSF’nin uğradığı fon ve faiz kaybı ne kadardır?

 

-          İSF’nin 2018 / Ağustos ayı bültenine göre, çalışanlar tarafından İSF’ye emanet edilmiş 124 milyar 300 milyon lira nakit ve menkul değer olduğu görülmekte:

a)      Bahsi geçen nakit değerin 110 milyar lirası ile hangi tahviller alınmıştır? Bu tahvillerin getirisi ne kadardır?

b)      14 milyar lira gibi yüksek bir rakam hangi bankalarda, hangi faiz oranları ile değerlendirilmektedir?

c)       İSF’nin menkul değerlerinin korunması ve artması için en iyi tekliflerin alındığına inanıyor musunuz? Bununla ilgili her hangi bir araştırma yaptırdınız mı?

 

 

 

 

-          1 Ocak 2018 ile 30 Ağustos 2018 tarihleri arasında İSF’den işsizlere “İşsizlik Ödeneği” adı altında yapılan 3.712.416 liralık ödemenin dışında patronlara “Teşvik Destek” adı altında yapılan 5.941.808 liralık ödemeyi nasıl kabul edebiliyorsunuz? İşsizlik Ödeneği dışında yapılan aktarımların, fonun kuruluş amacına aykırı olduğunu bilmiyor musunuz?

 

-          İSF bülteninde 'Fon Durumu' tablosunda "Aktif İşgücü Programları" başlığı altında verilen ve giderek kabardığı görülen giderlerin tahsis alanlarına göre dağılımı nedir?

 

-          Yeni Ekonomik Program çerçevesi kapsamında İSF bütçesinden bankalara, şirketlere ya da kişilere yeni aktarımlar yapılacak mıdır? İşçinin fonda biriken parasının her hangi bir şirket ya da banka kurtarmak amacı için kullanılmasını doğru buluyor musunuz?

Yorumlar (0)