CHP'li MEHMET GÖKER ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLMESİN DEDİ

CHP BURDUR MİLLETVEKİLİ DR. MEHMET GÖKER’İN ŞEKER FABRİKALARI HAKKINDA YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

Vekil Haberleri 15.02.2018, 11:11 15.02.2018, 11:11
CHP'li MEHMET GÖKER ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLMESİN DEDİ

Türkiye'nin şeker pancarı üretimi için çok büyük önem taşıyan şeker fabrikalarının yeniden satışa çıkarılacağı iddiaları basınımıza yansımıştır. Ülkemizde25'i kamu, 8'i özel sektöre ait olmak üzere 33 şeker fabrikası faaliyette bulunmaktadır.

1955 yılından beri faaliyet gösteren Burdur Şeker Fabrikası yılda ortalama 600 bin ton pancar işleyerek Burdur ekonomisine devasa bir katkı sağlamaktadır. Burdur’umuzda 8 bölgede 80 bin ila 120 bin dekar arasında pancar ekimi yapan yaklaşık 2 bin 200 pancar üreticisi bulunmaktadır. Pancar alım zamanında geçici işçilerle birlikte yaklaşık bin kişinin çalıştığı Burdur Şeker Fabrikası şehrimizin can damarıdır.

Yapılacak en son özelleştirmenin şeker fabrikaları olması gerektiğini defalarca söylememize rağmen maalesef AKP Hükümeti, bu yanlışın peşinde koşmaya devam etmektedir. Şeker pancarı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olarak göze çarpmaktadır. Şeker fabrikaları sadece birer fabrika değil, 100 binlerce insanın ekmek kapısı durumundadır. Üretilen şeker pancarı üreticilerin, yaş küspe hayvancıların, şeker de tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumundadır. Söz konusu bu fabrikaları "Kâr etmiyor" mantığıyla yola çıkarak özelleştirmeye çalışmak doğrudan 100 binlerce insanın, dolaylı olarak da milyonlarca insanın ekmeğiyle oynamakla eşdeğerdir.

Milli sanayi açısından ülkemizin en stratejik kurumlarının başında gelen şeker fabrikalarını özelleştirmek aynı zamanda halk sağlığına ihanet etmekle eşdeğer olacaktır. Avrupa ülkelerinde nişasta bazlı şeker kotası ortalama yüzde 1-2’lerde seyrederken, Türkiye'de bu oran yüzde 10’lar seviyesindedir. Mısır şurubundaki yüksek früktozun pek çok sağlık sorununa neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Yüksek şeker potansiyeline sahip ülkemizde şeker pancarı tarımının ve endüstrisinin korunarak desteklenmesi gerekirkenözelleştirme yapılması hangi akla hizmettir.

Kamuoyuna yansıyan bu haberlerin doğru olmaması sadece Burdurluların değil tüm Türkiye’nin beklentisidir…

Saygılarımla…

Yorumlar (0)