banner773

CHP'Lİ MAHMUT TANAL: MÜBAŞİRLER YARGININ VAZGEÇİLMEZİDİR, GİH SINIFINA ALINMALIDIR

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Yardımcı Hizmet Sınıfında Olan Mübaşirlerin Genel İdare Hizmetleri (GİH) Sınıfına geçirilmesi için Kanun Teklifi verdi. Tanal, “Mübaşirler yargılama faaliyetlerinin, mahkemelerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Özlük hakları ve kadro açısından mübaşirlere yapılan haksızlık verdiğim kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda giderilmiş olacaktır” dedi.

Vekil Haberleri 29.11.2018, 11:30 29.11.2018, 11:30
CHP'Lİ MAHMUT TANAL: MÜBAŞİRLER YARGININ VAZGEÇİLMEZİDİR, GİH SINIFINA ALINMALIDIR

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, 657 Devlet Memurları Kanunuyla düzenlenen Yardımcı Hizmetler sınıfında bulunan Mübaşirleri sevindirecek bir Kanun Teklifi hazırladı. Mübaşirlerin Yardımcı Hizmetler Sınıfından alınıp Genel İdare Hizmetleri (GİH) Sınıfına verilmesine ilişkin Kanun Teklifi hazırlayan Tanal, teklifi Meclis Başkanlığı’na sundu. Tanal, mübaşirlerin Genel Hizmetler Sınıfına alınmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak, ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi görevleri olan sınıftır. Bu sınıfa dâhil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi mümkündür. Hâlbuki mübaşirler, duruşmalarda hâkim tarafından kendisine verilen işleri yapmak, kalem hizmetleriyle ilgili olarak kendilerine verilen görevleri yerine getirmek, mahkemeye ait posta ve tebligat işlerini yürütmek, duruşmanın düzen ve inzibatını sağlamak gibi önemli görevler ifa etmektedirler. Bu görevler, yargılama faaliyetinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Yürüttükleri görev bakımından asli ve sürekli hizmet ifa eden mübaşirlerin, kendileriyle benzer işleri gören diğer memurlar gibi (zabıt kâtibi, şoför, vb.) Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunması gerektiği halde, Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer almaları, eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı gibi, çalışma barışı ve motivasyonunu da olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Günümüz koşulları değerlendirildiğinde ve statü sebebiyle sosyal hak ve güvencelerden mahrum bırakılan mübaşirlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla, Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi olan mübaşir unvanlı kadroların sınıfı Genel İdare Hizmetleri Sınıfı olarak değiştirilmektedir.”

Yorumlar (0)