CHP'Lİ MAHİR POLAT: İZMİR'DEKİ JES'LERDEN HALK TEDİRGİN, MECLİS ARAŞTIRMALI

CHP’li Polat, İzmir’de son yıllarda yapılan ve yapılması gündemde olan Jeotermal Elektrik Santralleri’yle (JES) ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. Bu amaçla araştırma önergesi veren Polat, İzmir’deki JES’lerin tarım alanlarının yoğunlukta olduğu Bakırçay ve Küçük Menderes Bölgesi’nde planlandığını belirtti. Polat, “Aydın’da JES’ler nedeniyle yaşanan olumsuzlukların İzmir’de de ortaya çıkmaması, sorunların nedenlerinin araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların belirlenmesi için Meclis araştırması açılması şarttır” dedi.

Vekil Haberleri 26.11.2018, 10:15 26.11.2018, 10:15
CHP'Lİ MAHİR POLAT: İZMİR'DEKİ JES'LERDEN HALK TEDİRGİN, MECLİS ARAŞTIRMALI

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de son yıllarda yapılan ve yapılması gündemde olan Jeotermal Elektrik Santralleri (JES) için Meclis araştırması açılmasını istedi. İzmir’deki JES’lerin ağırlıkla tarım alanlarının yoğunlukta olduğu Bakırçay ve Küçük Menderes Bölgesi’nde planlandığını, bu durumun bölgedeki üreticileri tedirgin ettiğini ifade eden Polat, İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın 13 ilçedeki 22 jeotermal enerji sahasını kiraya vermek için ihale yapacağını bildirdi. Polat, “Jeotermal kaynak için arama yapılacak 22 sahanın büyüklüğü bir ilçenin büyüklüğüne denk gelmektedir. Aydın’da JES’ler nedeniyle yaşanan olumsuzlukların İzmir’de de ortaya çıkmaması, sorunların nedenlerinin araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırılması açılması şarttır” dedi.

 

“JES’LER TARIMSAL ÜRETİMİ YOK EDİYOR”

            Polat araştırma önergesinin gerekçesinde, jeotermal enerjinin İzmir’in gündemine 1963 yılında Balçova sahasının keşfedilmesiyle birlikte girdiğini, bu kapsamda, Türkiye’deki ilk jeotermal sondaj kuyusunun MTA tarafından Balçova’da açıldığını hatırlatarak, 40 metre derinliğindeki S1 kuyusunda 124°C sıcaklıkta termal su bulunduğunu anımsattı. 2007 yılında 686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte başta Aydın olmak üzere birçok ilde JES faaliyetlerinin artış gösterdiğini kaydeden Polat, şöyle devam etti:

“İzmir’de de son yıllarda yapılan ve yapılması gündemde olan birçok JES bulunmaktadır. Bu durum İzmir halkını tedirgin etmektedir. Bu tedirginlik, birbiri ardına JES’ler kurulan Aydın’da yaşanan olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Aydın sınırları içerisinde kurulan onlarca JES nedeniyle ilde büyük sorunlar yaşanmaktadır. JES’lerden havaya karışan gazlar, toprağa ve suya karışan akışkanlar nedeniyle çevre kirliliği oranlarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilmektedir. Çevre kirliğine ve iklim değişimine bağlı sağlık sorunlarında da önemli artışlar yaşandığı, bu artışların TÜİK verileriyle de ortaya konulduğu ifade edilmektedir. Aydın’a yapılan JES’lerden sonra yöre halkının en önemli geçim kaynağı zeytin, incir üreticiliği ile diğer tarımsal ürünlerin yetiştiriciliği yok olma noktasındadır.”

 

22 JES İÇİN İHALE YAPILACAK

            CHP’li Polat, İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın 14.11.2018 tarihli Resmi Gazete’de yer alan ilanına göre, 13 ilçedeki 22 jeotermal enerji sahasının kiraya verileceğini, toplam 59 bin 461 hektarlık yüz ölçüme sahada jeotermal kaynak aranacağını, 5 bin 870 hektar büyüklüğe sahip mevcut 3 jeotermal sahanın işletme haklarının devredileceği belirtti. Açık teklif artırma usulüne göre yapılacak ihalelerin 04.12.2018 tarihinde İzmir Valiliği’nce gerçekleşeceğini kaydeden Polat, “Jeotermal kaynak için arama yapılacak 22 sahanın büyüklüğü bir ilçenin büyüklüğüne denk gelmektedir. Bu durum İzmir’deki incir, zeytin ve diğer tarım ürünleri üreticilerinde büyük bir endişeye yol açmıştır. Aydın’da yaşanan sorunların İzmir’de de ortaya çıkması, hem üreticileri hem de taze ürün tüketen tüm yurttaşlarımızı olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple yaşanan endişelerin yerinde olduğu tartışma götürmez şekilde ortadadır” dedi.

 

“DOĞAYA GERİ DÖNÜLMEZ BİÇİMDE ZARAR VERECEK”

            Jeotermal su buharının içerisinde ağır metaller barındırdığını, buharın toprağa ve suya temasında ciddi kanserojen etkinin ortaya çıktığını vurgulayan Polat, şöyle devam etti:

“Küresel iklim değişikliği ile mücadele eden üreticilerin bir de jeotermalin getirdiği sıkıntılarla baş edebilmesi mümkün değildir. Bu tesislerin kurulması, bugünün olduğu kadar geleceğin en önemli ve stratejik sektörü olan tarımı bitirme noktasına getirecektir. Ayrıca, kamu yararı olmaksızın bu projelerin hayata geçirilmesi durumunda İzmir’in doğası, tarihi ve kültür varlıkları ve tüm canlıların yaşamı geri dönülemez biçimde zarar görecektir. Kısaca özetlenen bu gerekçelerle İzmir’de hayata geçirilen ve geçirilmesi gündemde olan JES’lerin ortaya çıkaracağı sorunların ortadan kaldırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması şarttır.”

 

Yorumlar (0)