banner758

CHP'Lİ KILIÇ'TAN KAMU AVUKATLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, kamuda görev yapan avukatların ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması için kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 24.12.2018, 11:24 24.12.2018, 11:24
CHP'Lİ KILIÇ'TAN KAMU AVUKATLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, hazırladığı kanun teklifiyle kamu avukatlarının ek göstergelerinin 3600’e çıkartılmasını istedi.

 

Kamu görevlilerinin, özlük haklarında iyileştirme yapılmasına dair yıllardır talepte bulunduklarını ve bu taleplerin ne yazık ki hep görmezden gelindiğini vurgulayan Kılıç, polislere, öğretmenlere, hemşire ve din görevlilerine verilen sözün takipçisi olarak konuyu sürekli gündemde tuttuklarını ve bu kapsama kamu avukatlarının da dâhil edilmesini talep ettiklerini belirterek hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Kılıç tarafından hazırlanan teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi.

“24 Haziran seçimleri öncesinde cumhurbaşkanı adaylarının ve partilerin en önemli vaatlerinden birinin ek göstergenin 3600’e yükseltileceği olmuştur. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Mayıs’ta seçim beyannamesini açıklarken “Şimdi önemli bir konuya geliyorum. Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz.” sözleriyle  ek gösterge müjdesini vermişti.  Maliye Bakanı Naci Ağbal’da, TBMM Genel Kurulunda “Bu ek gösterge meselesi birçok kamu görevlisini, meslek grubunu ilgilendiriyor yani ek göstergenin 3000’den 3600’e çıkarılması, 3600’den 4800’e çıkarılması her ne kadar bir gösterge rakamı gibi olsa da kişilerin emekli aylığını etkileyen önemli bir faktör. Burada, tabii, bütün bu düzenlemeleri bir bütünsellik içerisinde yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan güçlerin ayrılığı ilkesinden hareketle çağdaş demokrasilerde üç erkten biri olan yargı, yürütmeyi denetleyen ve vatandaşların yasal haklarının kanuna karşı korunması bağlamında hukukun ve adaletin tescili için çalışan önemli bir organdır. Yargı, bu görevini avukatlar aracılığıyla hem kamu hizmeti olarak hem de serbest hizmet olarak sunar. Güçlü bir anayasal devlet için güçlü bir avukatlık mesleğine ihtiyaç olduğu açıktır. Bu bağlamda kamu avukatlarının da, hakkaniyet ve eşitlik ilkesi açısından yargının diğer iki unsuru olan iddia ve karar makamlarıyla eşdeğer koşullarda özlük haklarına sahip olması gerekmektedir.

Ancak, yapılan bütün girişimlere rağmen kamu avukatlarının 3600 ek gösterge taleplerinde ne yazık ki bir sonuç alınamamıştır. Demokrasiyle yönetilen birçok batı ülkesinde avukatların bu ve benzer haklara sahip olduğu da dikkate alındığında bir kamu görevi olan savunma mesleğini yapan kamu avukatlarının da gerek çalışırken gerekse emekliliklerinde saygın ve itibarlı bir şekilde yaşam sürdürebilmeleri için ilk aşamada göstergelerinin 3600’e çıkarılması, gecikmiş bir hakkın iadesi olacaktır.”

 

 

 

Yorumlar (0)