CHP'Lİ KILIÇ 'İZMİRLİ ÜRETİCİLER ÜVEY EVLAT MI'

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, AB tarafından dağıtılan Katılım Öncesi Kırsal Kalkındırma Fonu’ndan İzmir’in yararlandırılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 07.01.2019, 13:12 07.01.2019, 13:12
CHP'Lİ KILIÇ 'İZMİRLİ ÜRETİCİLER ÜVEY EVLAT MI'

Seçim dönemi olduğu için hükümetin sürekli tarımsal destekten söz ettiğini ancak 2011’den beri dağıtılan hibe kredilerden bugüne kadar İzmirli üreticilere hiç pay verilmediğini belirten Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı önergede “İzmirli üreticiler üvey evlat mı” diye sordu.

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkındırma Fonu tarafından sağlanan hibe kredilerin dağıtılacağı iller arasında İzmir’in yer almamasını Meclis gündemine taşıyarak “İzmirli üreticiler üvey evlat mı?” diye sordu.

Kılıç, seçim dönemi olduğu için üreticilere yönelik destek ve teşviklerin havada uçuştuğunu ifade ederek AB tarafından dağıtılan kredilerle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

“Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı (IPARD) kapsamında geri ödemesiz dağıtılan fondan, İzmirli üreticiler yine mahrum kalmıştır. 2011 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun belirlediği şartlara uygun projeler için ilk aşamada 20 ilde dağıtılan hibeye, ikinci aşamada 22 il daha eklenmiş ve toplam 42 ilde üreticiler AB Fonu desteklerinden yararlanmışlardır. IPARD programı kapsamında kredi dağıtılmaya başlanmasının üzerinden 8 yıl geçmesine karşın hem tarım hem de hayvancılık alanın ülkemizin en önemli illeri arasında yer alan İzmir 2019 yılında da kapsam dışında kalmıştır. Ülkemizde süt üretiminde birinci, hayvan varlığı ve hayvansal üretim açısından ikinci olan ve tarımsal üretim merkezi olarak ilan edilen İzmir fon kapsamı dışında kalırken, diğer Ege illeri olan Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Balıkesirli üreticiler fondan sağlanan krediyle desteklenmiştir. Bu bağlamda:

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı kapsamında geri ödemesiz olarak dağıtılan krediler hangi kriterler doğrultusunda dağıtılmaktadır?

2011 yılından beri uygulanan fon destekli krediler bugüne kadar hangi illerde, ne kadar üreticiye dağıtılmıştır? Dağıtılan kredinin toplam miktarı ne kadardır?

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı (IPARD) programı kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nca desteklenen iller hangi ölçütler doğrultusunda belirlenmiştir?

2011 yılında 20 ilde başlanan, daha sonra 22 ilin eklenmesiyle 42 ilde uygulanan geri ödemesiz krediler için yeni iller eklenecek midir?

Ülkemizin tarımsal ihracatının yüzde 13,5’ini sağlayan, süt üretiminde birinci, hayvan varlığı ve hayvansal üretim açısından ülkemizde ikinci olan İzmir’in AB Kırsal Kalkındırma Fonu’ndan yararlandırılmamasının gerekçeleri nedir? İzmirli üreticilerin diğer illerdeki üreticilerden farkı nedir?

Halen 42 ilde dağıtılan hibe kredilerden İzmirli üreticilerin ve hayvan yetiştiricilerinin de yararlandırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? İzmirli üreticiler üvey evlat mıdır yoksa 2020 planlamasında kapsama dâhil edilecekler midir?

 

 

               

 

Yorumlar (0)