CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:LÂDİK GÖLÜNDEKİ SU AZALMASI TBMM GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun milletvekili Kemal Zeybek; Lâdik Gölündeki suyun azalma sebeplerinin tespit edilmesi ve önlenmesi için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Vekil Haberleri 02.11.2018, 10:47 02.11.2018, 10:47
CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK:LÂDİK GÖLÜNDEKİ SU AZALMASI TBMM GÜNDEMİNDE

     Zeybek; Lâdik gölü ilçemiz sınırları içerisinde bulunan 870 hektarlık bir alana sahiptir.  Tektonik hareketler sonucunda çukurlara suların dolmasıyla oluşmuştur. Lâdik gölü, balık çeşitliliğinin yanı sıra, yüzen adacıkları ile de ilgi çekici bir sit alanıdır.

 Lâdik gölünün Kuzey Bölgesine Devlet Su işleri tarafından yaptırılan set nedeniyle göldeki su seviyesi artmıştır. Göl, sellerin önlenmesinde ve sulamada kullanılmaktadır. Lâdik göl bölgesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra gölde bulunan balık çeşitliğinin fazla olması nedeniyle amatör balıkçıların ve göl çevresini mesire yeri olarak kullanan halkımızın tercih ettiği bir yerdir.

BARAJ GÖL SAHASINDAKİ CANLILARIN YAŞAMLARI TEHLİKEDE

     CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Lâdik gölündeki 5 metreye ulaşan derinlik, tarımsal sulama ve nedeni belirsiz su kayıpları sonucunda suyun derinliği 90cm sevilerine kadar düşmüştür.    Erozyonla gölün tabanının dolduğu da bilinmektedir. Kış aylarında göl sahasının genişlemesi ile balıkların alana yayıldığı ve buralarda bahar aylarında yumurtladığı, suların çekilmesiyle yavru balıkların göl sahasına dönemedikleri ve öldükleri yönünde bilim insanları tarafından raporlar düzenlenmiştir.

   Zeybek; 870 hektarlık alanın %40’ n da hayvanların otladığı, kalan kısımda ise su seviyesinin düşmesi sonucunda balık türlerinde azalma olduğu, Lâdik gölü ile özdeşleşmiş olan Turna balığında da azalmaların yaşandığı bilinmektedir.

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;  Lâdik gölü için gerekli tedbirlerin alınması, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanları gelir kaybına uğratmadan gerekli tedbirlerin alınması gerektiği yönünde TBMM Başkanlığına vermiş oldum araştırma önergesiyle, göldeki canlı hayatın korunması ve kurumanın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. Dedi.

 

 

 

Yorumlar (0)