CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK ÜRETİCİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; KİT(Kamu İktisadi Teşebbüsler) komisyonunda, TİGEM(Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü ) VE TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) in 2015, 2016 yıllarına ait Sayıştay raporları üzerinde söz alarak çeşitli sorunları dile getirdi.

Vekil Haberleri 26.10.2018, 10:24 26.10.2018, 10:24
CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK ÜRETİCİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR

    Zeybek’in; Toprak Mahsulleri Ofisinin hesapları üzerindeki konuşmasında; 2016 yılında ürün satışlarının dışında, finansman ihtiyacı için bankalardan TL ve Avro cinsinden kredi kullanmış, Hazineden görev zararı aktarımı yapılmış bu rakamlarla bilanço tablosundaki rakamlar arasında tutarlılık yoktur. Rakamlar arasındaki tutarsızlığın nedenleri nelerdir?  Toprak Mahsulleri Ofisinin farklı bankalardan değişik cins ve dilimde kullandıkları kredilerin faizleri, genel bütçe içerisinde gözükmemektedir.

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Devletin bir kurumu olan TMO’nun kullandığı krediler nedeniyle faiz yükü altındadır. Toprak Mahsullerine zamanında alımlar için ödemelerden dolayı kurumun bankalardan kredi kullanmak zorunda bırakıldığını görüyoruz. Satış zararları deniliyor, kurum satışlardan neden zarar etsin! Bilinçli biçimde zarar etmeye zorlanıyor. Kurumun zarar ettirilmesinin sebeplerini araştırmamız, TMO’yu zararsız duruma getirmemiz, üreticimiz ve tüketicimiz açısından son derce önem arz etmektedir.

DESTEKLEME VE TABAN FİYATLAR ZAMANINDA AÇIKLANMALI

    Zeybek; 15 yıldır AKP Hükümetleri üreticinin taban fiyat açıklamalarını ürün alımları öncesi geç ve düşük açıklaması sunucu; bir dahaki yıllarda üretimin az olması veya yapılmamasına neden olmaktadır.

   Tarım ürünlerindeki desteklemeler ve taban fiyat alımları üreticiyi yoksullaştıran duruma getirmiştir. Arpa, Buğdayda düşük fiyatlar, çeltik ve fındıkta taban fiyat açıklanmadığı, TMO’n in alım yapmadığı bir yıl daha yaşıyoruz. Her türlü tahıl ürünü; Buğday, Nohut, Pirinç, Kuru fasulye, Ayçiçeği ve bunun gibi ürünleri ithal eden ülke durumundayız.

    Müdahale alımı yapmayan, yaptığında ise düşük fiyat uygulamasıyla üreticiyi ezdiren AKP hükümetleri dönemini yaşıyoruz. Ülkemiz mutlaka hükümet değişikliği ile ekonomide kurtuluşa kavuşacaktır.

 

     Zeybek; Hükümeti burada uyarıyoruz. Üreticinin elinden ürün çıktıktan sonra fiyat açıklamanın üreticiye bir faydası olmadığı gibi gelecek yıllarda üretim artışına da bir katkısı olmayacaktır. Üreticinin hasadı zamanında ithalat yapmak, yerli üreticiyi yok etmektir. İthalat yapılırken dahi yerli üretici korunmalıdır.

   Devletin, dünyanın yoksul bölgelerine yaptığı yiyecek yardımlarını destekliyoruz, fakat bu ürünlerin bedellerinin gecikmeye neden olmadan devlet tarafından kurumun hesabına aktarılması gerekir. Kurumun zararını dolaylı biçimde üreticini üzerine yıkılmasını doğru bulmuyoruz.

TİGEM MİLLİ KURULUŞUMUZDUR

  CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TİGEM, ülkemizin adını taşıyan milli bir kuruluşumuzdur. Ürettiği ürünlerin marka değerleri toplumumuz tarafın kabul görmüş ve TİGEM tarafından üretilen her türlü tohum, damızlık hayvan ve fidan üretiminde üretilen her değer en kısa zamanda satılmaktadır.

    Zeybek; TİGEM’ in amacı tarım, hayvancılık, sebze ve meyvecilikte Türk tarımına rehber olmak, örnek tarım işletmeleri kurmaktır. Bütün tohum çeşitlerinde ıslah edilmiş ve kendi ihyacını karşılayan, gerektiğinde dışarı satabilecek yerli tohumu üretmek, hayvancılıkta gereken ıslah çalışmaları ile üreticinin üretim oranlarını artırmak ve tüketiciye sağlıklı ürün ulaşımını sağlamaktır. Yerli tohumlarımızı terk edince samanı ithal eder duruma geldik.

 

Yorumlar (0)