CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK: BASIN ÖZGÜR OLMALIDIR

"CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ülkemizde özgürlüklerin gelişmesinde, basına önemli görevler düşmektedir. Halkın doğru bilgi alması, basın sayesinde olabilmektedir. Toplumlarda yaşanan olumlu ve olumsuz bütün olayların gerçekliği; haberlerin doğru ve tarafsız olarak yansıtılmasıyla mümkün olabilmektedir. Basının özgür haber toplama ve yayma özgürlüğü engellendiğinde bireylerin doğru bilgiye ulaşmaları olanaksızdır."

Vekil Haberleri 09.01.2019, 10:00 09.01.2019, 10:00
CHP'Lİ KEMAL ZEYBEK: BASIN ÖZGÜR OLMALIDIR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ülkemizde özgürlüklerin gelişmesinde, basına önemli görevler düşmektedir. Halkın doğru bilgi alması, basın sayesinde olabilmektedir. Toplumlarda yaşanan olumlu ve olumsuz bütün olayların gerçekliği; haberlerin doğru ve tarafsız olarak yansıtılmasıyla mümkün olabilmektedir. Basının özgür haber toplama ve yayma özgürlüğü engellendiğinde bireylerin doğru bilgiye ulaşmaları olanaksızdır.

BASIN DEMOKRASİLERDE ÖNEMLİ GÜÇTÜR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Basının özgür olması, basın emekçilerinin eleştiri hakkını kullanmasıyla; yönetenler daha dikkatli olacak, haksızlıklar azalacaktır. Ülkemizde uzun süredir iktidarda bulunan siyasal partinin; Basının eleştirel tavrına tahammülsüzlüğü sonunda 2018 Aralık ayı sonu itibarı ile yüzlerce basın emekçisinin ceza evlerinde bulunuyor olması iktidarın baskıcı tutumunun sonucudur. İktidarın baskılarıyla çok sayıda basın emekçisi de işinden çıkarılmış ve işsiz bırakılmışlardır. Akademisyenlere, sanatçılara, karikatürist, yazar ve gazetecilerin eleştirilerine karşı tazminat ve ceza davaları açan iktidar toplumda baskı oluşturarak düşünceleri susturmaya çalışmaktadır. Tüm bu baskılara rağmen fikir sahibi aydınlarımız, sanatçılarımız, karikatüristlerimiz ve gazetecilerimiz susmuyorlar! Haksızlıklara karşı haykırıyorlar.

 

FİKİRLERİN DOLAŞIMI BASKIYLA ENGELLENEMEZ

Milletvekili Zeybek;   Kalemi ve düşünceleriyle yaşamlarını devam ettirebilmek için basın sektöründe çalışan gazetecileri, yazar ve çizerlere baskıların artması sonucunda; farklı düşünceye sahip fikir emekçilerinin işlerine son verdirilmesi, tazminat, ceza davalarının açılması ve bu süreçler sonucunda” fikir emekçilerinin “ tutsak olarak cezaevlerinde tutulması kabul edilemez. Bu baskıların asıl amacı düşüncelerinizi söylemeyiniz! Yönetenleri eleştirmeyin, Başkaları da fikir sahibi olmasın demektir. Basın üzerine yapılan siyasal baskıları ekonomik baskılar takip etmektedir. Kâğıt fiyatlarında yaşanan aşırı artışlar sonucunda bir yayın organı faaliyetini durdurmak zorunda bırakılmıştır. 

Ülkemizde, bazı basın organları Devlet bankalarının verdiği paralarla medya organlarına sahip oldukları doğru bilgi vermek yerine iktidarın talepleri doğrultusunda yayın yaptıkları,  kamu kaynaklarından bal yercesine faydalandıkları baskı altındaki medya organlarında kapanmaların yaşandığı bilinmektedir.

Gazetecilerin görevleri bilgiyi bulmak ve okuyucusuyla paylaşmaktır. Halkın gerçek anlamda doğru bilgiye erişimini sağlamaktır. Ülkemizde, akademisyenler, sanatçılar, yazar, çizer ve gazetecilerin düşüncelerini, görüşlerini özgürce açıklayamaz hale gelmesi baskıların boyutunu göstermektedir.

Kalem gücü olan; akademisyen, sanatçı, yazar, çizer ve gazetecilerin yaşamlarını sürdürmeleri için başka bir alan yoktur. Fikirlerin dolaşımı baskıyla engellenemez. Basın emekçilerine yapılan baskıların son bulması ve fikirlerin özgürce tartışılması demokrasimiz ve ülkemizin kazancıdır.

Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;  Fikirlerinden ötürü tutuklu bulunan “fikir emekçilerinin” özgürlüğüne kavuşmasıyla bütün basınımızın baskısız yayın yaptığı, yazar, çizerlerin, sanatçı ve gazetecilerin özgürce görev yapması dileklerimle; Basınımızın ve basın emekçilerinin 10 Ocak çalışan gazeteciler günü kutlu olsun.

 

 

Yorumlar (0)