CHP’Lİ KAYA KİT KOMİSYONUNDA KONUŞTU: “TEDAŞ’IN ALACAKLARI YANDAŞLARIN KASASINDA MI BIRAKILMAK İSTENİYOR?”

CHP’li Kaya, AKP’nin özelleştirme adımını atarken ucuz, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji tedariki sağlanacağı; elektrik hatlarının yenileneceği, kayıp kaçak oranlarının düşeceği gibi vaatlerde bulunduğunu hatırlattı.

Vekil Haberleri 16.06.2022, 11:21
CHP’Lİ KAYA KİT KOMİSYONUNDA KONUŞTU: “TEDAŞ’IN ALACAKLARI YANDAŞLARIN KASASINDA MI BIRAKILMAK İSTENİYOR?”

CHP Trabzon Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ahmet Kaya, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin KİT Komisyonu görüşmelerinde yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım şirketlerinin TEDAŞ’a olan milyonlarca liralık borcunun 2023 Ekim ayına kadar tahsil edilmediği takdirde zaman aşımına uğrayacağına dikkat çekerek, “bu şirketler kendi alacakları söz konusu olduğunda oksijen cihazına bağlı yaşayan hastaların elektriğini kesip insan hayatını dahi yok sayabiliyorken biz memleketin, milletin parasını, tüyü bitmemiş yetimin hakkını bu şirketlere bırakmamalıyız. Bu alacakların tahsili için ne gerekiyorsa yapmalıyız.” dedi.

 

“ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇIKTIK, DİNLEMEDİLER”

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu TEDAŞ üst komisyon görüşmelerinde konuşan Kaya, elektriğin özelleştirilmesi aşamasında Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara uyarılarda bulunduklarını ifade ederek, “Elektriğin hayati bir mesele olduğunu, bu yanlışın yapılmaması gerektiğini defaatle izah etmeye çalışmıştık fakat yaptığımız ikazlar dinlenmedi ve AKP iktidarı ‘biz biliriz, biz yaparız’ anlayışıyla elektriği 21 bölgeye ayırarak özelleştirdi.” dedi.

 

“HANİ YATIRIM YAPILACAK, ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANMAYACAKTI?”

CHP’li Kaya, AKP’nin özelleştirme adımını atarken ucuz, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji tedariki sağlanacağı; elektrik hatlarının yenileneceği, kayıp kaçak oranlarının düşeceği gibi vaatlerde bulunduğunu hatırlatarak, “Bizlere çok güzel bir enerji geleceğinden bahsetmişlerdi. Fakat yaşayarak gördük ki bu söylenenler tamamen hikâyeden ibaret. Türkiye'nin birçok noktasında elektrik kesintileriyle ilgili yaşanan sıkıntılardan hepimiz bilgi sahibiyiz. Bize vadedilen, özelleştirme gerekçesi olarak sunulan hiçbir gerekçenin yerine getirilmediğine üzülerek tanık olduk, yaşadık, gördük.” dedi.

 

“TEDAŞ’IN ALACAKLARINI YANDAŞLARIN KASASINDA BIRAKMAYALIM”

Sayıştay Raporlarında yer alan, TEDAŞ’ın dağıtım şirketlerinden olan alacaklarının 2023 Ekim ayına kadar tahsil edilmediği takdirde zaman aşımına uğrayacağı konusuna da değinen Kaya, “201 milyon 691 bin lira reklam ve kira gelirleri alacakları var. Bunun dışında özelleştirme aşamasında kasada kalan paralar ve devredilen alacaklar var. Bu alacakları alma konusunda yıllardır bir adım yol alınamadı. Özellikle TEDAŞ’a devredilen milyonlarca lira tutarındaki alacaklar 2023 Ekim ayının son gününe kadar dağıtım şirketlerinden tahsil edilmediği takdirde zaman aşımına uğrayacak ve bu paralar yandaş şirketlerin kasalarında kalacaktır. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, 84 milyon yurttaşın hakkı var. Burada resmen bir acizlik göstergesi içindeyiz. Bu para niye alınamıyor? Somut adım atılması gerekiyorsa milletvekilleri olarak iktidarıyla, muhalefetiyle gerekli adımları atalım ve milletin hakkı olan bu paraları o şirketlerden alalım.” dedi.

 

“ALACAKLARI SÖZ KONUSU OLUNCA İNSAN HAYATINI DAHİ YOK SAYAN BU ŞİRKETLER NEDEN KORUNUYOR?”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, geçen yıl pandemi döneminde, oksijen cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren bir vatandaşın faturasını ödeyemediği için elektriklerinin kesildiğini hatırlatarak, “Şimdi, kendi alacakları söz konusu olduğunda bu kadar acımasız davranan bu şirketler niye korunuyor, niye kollanıyor, ne yapılmak isteniyor gerçekten bu soruyu hepimizin vicdanına emanet ediyorum. Şimdi bir tarafta hayati bir mesele, öbür tarafta bu şirketlerin kâr hesabı. Bu şirketler kendi alacakları söz konusu olduğu zaman hayatı dahi yok sayabiliyorken biz memleketin, milletin bunca parasını bu şirketlerin kasasında bırakmamalıyız.” dedi.

Yorumlar (0)